Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Neděláme z toho velkou věc, tvrdí baseballisté po pátém místě na ME

Praha - Čeští baseballisté sice na historickou medaili z mistrovství Evropy nedosáhli a v nizozemském Hoofddorpu obsadili páté místo, i tak jsou ale se svým účinkováním na šampionátu spokojeni. "Po turnaji jsme si řekli, že jsme byli jediný turnaj od třetího místa," uvedl manažer reprezentace Michal Müller. Nejlepším umístěním českého baseballu na ME zůstalo předloňské čtvrté místo z Ostravy.

Hlavní trenér českého výběru, Kanaďan Mike Griffin, poskládal vyrovnaný tým, který si v úvodu mistrovství Evropy připsal tři vítězství. Češi nejprve jasně porazili Rusko 12:0, poté Velkou Británii 4:1 a Švédsko 6:1.

Jenže pak přišly zápasy proti silným soupeřům. Na obhájce titulu, domácí Nizozemce, Griffinovi svěřenci vůbec nestačili a podlehli jim předčasně už po sedmé směně 0:10. "Nebylo to o jednom odpalu. Byli krok před námi ve všech aspektech," zhodnotil v rozhovoru pro Českou televizi vnější polař Petr Síla. V utkání s Německem pak baseballisté přišli o výhru v poslední směně.

I přes dvě porážky měli Češi stále ještě šanci bojovat o historicky první medaili, ale ze tří dalších zápasů dokázali uspět jen v jednom. V konečném pořadí obsadili páté místo.

"Nevyšlo tam pár zápasů a nynější forma. Nepovedlo se pár míčů a baseball je sport několika malých okamžiků a momentů. Tam byla chyba. V útočné kategorii chyběly body. Měli jsme šance, ale v pravé chvíli nepřišel odpal, který by rozhodl o úspěchu," řekl Síla.

"Neměli jsme zdravé všechny hráče. Jeden z našich nejlepších pálkařů Jakub Sládek se potýkal celou sezonu se zraněním, nicméně před Evropou jsme měli přípravu v Itálii a tam jsme vyhráli, takže jsme byli natěšeni. Bohužel pak jsme přijeli na ME a tak slavné to nebylo," připomněl Müller Italský baseballový týden, který právě před evropským šampionátem dodal díky vítězství českým baseballistům sebevědomí.

Sezonu měli čeští baseballisté dlouhou, začínali už na konci února. "Začínali jsme v březnu na Worlds Baseball Classic v Mexiku," řekl Síla. "Moc jsme nevěděli, co od sezony čekat, měli jsme jediný přípravný trénink 27. února v Ostravě, a další tréninky byly až v Arizoně a pak jsme přejížděli do Mexika. Předtím byli hráči jen v tělocvičně. Ona je skvělá nabuzenost, ale ještě nejste rozehraní," doplnil manažer národního týmu.

Müller si nicméně pochvaluje, že se hráčům zlepšila psychika. "Ač je ten tým mladý, je spolu dlouho. Že se to zrovna nepovedlo, neděláme z toho velkou věc. Hráči jsou dle pohovorů spokojení, ale pořád jsme v amatérských podmínkách," připomněl fakt, že tým musí být složený především z ryzích nadšenců. "Musíte si brát dovolené a ještě nadchnout pro druhou polovičku doma," dodal Síla, jenž je rád, že se kvalitou zlepšuje i domácí extraliga. "A Draci Brno udělali dobrý výsledek na Evropských pohárech," řekl.

Nejlepším umístěním českého baseballu na mistrovství Evropy tak zůstalo předloňské čtvrté místo z Ostravy. Evropský šampionát byl zároveň prvním velkým testem před olympijskou kvalifikací do Tokia 2020. "Kvalifikace bude nejtěžší, nikdo přesně ani zatím neví, jak to bude vypadat," zdůraznil Müller.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články