Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nebýt do počtu a vybojovat si sen. To je plán českých baseballistů před olympiádou

Po olympijských hrách v Pekingu baseball z programu Her zmizel. Nyní se vrací a na start na tokijské olympiádě v příštím roce si brousí zuby i čeští baseballisté. Musí však zvládnout mistrovství Evropy a následnou olympijskou kvalifikaci.

Český baseball
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

První kroky k účasti na olympijských hrách v Tokiu začínají čeští baseballisté právě nyní, kdy začíná domácí nejvyšší soutěž. Aby se skutečně kvalifikovali mezi nejlepší, musí však především zvládnout evropský šampionát a následně uspět i v olympijské kvalifikaci. "Cesta do Tokia" tak rozhodně jednoduchá nebude.

"Byli jsme zklamaní, že baseball vypadl z programu," nezastírá manažer české reprezentace Petr Baroch. Baseballisté se na posledních olympiádách neobjevili – zřejmě proto, že se kvůli zeštíhlování OH velké baseballové týmy nehodily do koncepce Her. "V Evropě se také přece jen tolik nehraje, je tu upozaděný," nabízí druhé možné vysvětlení expert ČT Jakub Stařík.

Teď se ve světě populární sport do programu vrací. "Je to ale trošku napůl. Bude v Tokiu, v Paříži poté ne, ale pak snad už zase ano v Los Angeles," vysvětluje Stařík plány olympijského hnutí. Čeští baseballisté ale přemýšlí hlavně o současnosti. V jejich hlavách je velký sen na účast na tokijské olympiádě.

Je nám líto, video expirovalo.
Český baseball by rád na olympijské hry

Aby se tak však stalo, musí překonat několik náročných překážek. "Byli jsme na soustředění v Arizoně, kde jsme odehráli šest kvalitních zápasů," říká Baroch. "Přípravu jsme měli hodně kvalitní co se týče fyzické připravenosti, ale samotné zápasy jsou ještě něco jiného. Kvalita týmu ale šla hodně nahoru," doplňuje kapitán reprezentace Jakub Malík.

Na olympiádě se představí jen šest týmů z celého světa. "Mistrovství Evropy bude v Německu, kde musíme být do pátého místa. Pokud to zvládneme, poletíme do italské Bologni, kde musíme vyhrát kvalifikační turnaj na OH. Kdybychom skončili druzí, postupujeme do další kvalifikace na Tchaj-wan. Bude to těžká cesta," připouští Baroch.

ME je přitom kvalitním turnajem, kde byl český tým zatím nejlépe čtvrtý. "Každý hráč má svůj samostatný plán. Nejsme profesionálové, takže každý tomu obětujeme svůj osobní čas po práci. Chceme nebýt do počtu a vybojovat si sen," říká kapitán Malík. "Pro mě jako staršího hráče je to nejdůležitější rok kariéry," dodává reprezentační opora.

Baseballu obětuje většinu volného času. "Je to náročné. Každý druhý den to funguje tak, že jdu do práce, po ní na trénink a pak se snažím být doma s dětmi a pomoct v domácnosti. Teď k tomu ještě přibyde extraliga, takže půl roku každý víkendu bude na hřišti. Je to určitá oběť," připouští Malík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články