Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na World Baseball Classic byl i český zástupce. Berou nás, říká rozhodčí Přibyl

Praha – World Baseball Classic je jediný světový turnaj, kterého se účastní profesionálové z Major League Baseball. V současnosti je to nejprestižnější konfrontace národních týmů na světě. A přestože se ho Česká republika neúčastnila, jeden český zástupce zde byl. Pro rozhodčího Františka Přibyla to byla životní zkušenost. Věří, že možnost pro další Evropany dostat se do nejvyšších baseballových kruhů tady je. Třeba už na olympijských hrách v roce 2020.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí Přibyl: Účast na WBC mě neskutečně nabila

"Neskutečně mě to nabilo. Chci pokračovat a chci to předávat dál," prohlásil Přibyl ve Sportovních zprávách.

Velké návštěvy, neskutečná atmosféra. Přibyl ve World Baseball Classic rozhodoval celkem čtyři zápasy, tři na třetí metě, jeden na první. Evropský rozhodčí roku 2012 byl jedním z pěti ze starého kontinentu, kteří byli pozváni.

"Pro mě je to úžasný signál, že nás berou. Jsou rádi, že mají i jiné rozhodčí než Američany. Máme jejich důvěru, to je fantastické," uvedl Přibyl.

Není to ale vůbec snadná cesta na rozhodcovský vrchol. "Investujete do toho čas i finance. Absolvujete profesionální školení. Na to navazuje nominace na mistrovství světa, na to jsou navázání lidé z Major League Baseball. Ti vás sledují, píší reporty, a pokud se vám dlouhodobě daří, přijde tahle fantastická nominace," popsal Přibyl.

Američané slaví triumf na World Baseball Classic
zdroj: ČTK/AP

"Musí se chtít vzdělávat, zlepšovat, není to jen o tom dobře odpískat zápasy. Musíte trénovat. Mezi zápasy musíte chodit na trénink nadhazovačů, pokud chcete být dobří jako hlavní rozhodčí na domácí metě," podotkl.

Setkání s profesionálními kolegy, kteří denně rozhodují velké zápasy, byla pro Přibyla krásná škola. "Bylo skvělé zjištění, že jsou to normální lidi. Je to pro ně jen větší rutina, mají to víc zažité," uvedl pětinásobný nejlepší český rozhodčí. Rozdíly ve hře nejsou velké. "Je to stejné. Hra je o trošku rychlejší, přesnější. Musíte být připraveni na cokoli," přiblížil Přibyl.

Cesta na olympiádu je otevřená

Velký turnaj vyhráli letos poprvé američtí baseballisté. Ve finále čtvrtého ročníku porazili v Los Angeles Portoriko vysoko 8:0. Čeští baseballisté hráli loni kvalifikaci v Mexiku. S domácím týmem prohráli těsně, porazili jasně Německo a vypadli po prohře s Nikaraguou. Další ročník World Baseball Classic se nejspíše uskuteční za čtyři roky. O rok dříve se baseball znovu představí v olympijském programu na Hrách v Tokiu.

Přibyl věří, že dostat se na olympiádu nebo i do MLB není pro evropské rozhodčí sci-fi. "Důvěra může přijít. Buď to bude český rozhodčí, nebo evropský. Pokud ti mladší vydrží a budou do toho investovat čas a chuť, mají velkou šanci se prosadit. Olympiáda je otevřená. V roce 2020 je ve hře z Evropy tak sedm rozhodčích. Uvidíme, kdo bude mít to štěstí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články