Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Konec brněnské hegemonie, Kotlářka získala baseballový double

Praha – České baseballové extralize od jejího založení prakticky vládlo Brno. Rekordních 19 titulů získali Draci a další tři přidala Technika, která také jako poslední dokázala v roce 2011 dračí dominanci narušit. Ani letos nejúspěšnější český klub nechyběl ve finále, ovšem tentokrát již našel svého přemožitele. Pohár pro mistra ligy se stěhoval poprvé v historii na Kotlářku, která tak navázala na úspěch jiného pražského klubu KOVO, který vyhrál poslední ročník mistrovství republiky v roce 1992.

Radost baseballistů Kotlářky
zdroj: ČT sport

Kotlářka navíc víkendovým vítězstvím na Českém poháru dosáhla na ceněný double. Podle nadhazovače Jana Nováka k němu dejvickému klubu pomohly hlavně posily ze zahraničí. "Navíc se nám vrátili kluci, co hrají soutěže v zámoří, jako Marek Minařík v Pittsburghu, Martin Červenka za Cleveland a vlastně i já za Baltimore. Stihli jsme se vrátit včas na play-off, hlavně na semifinálový víkend proti Arrows, takže se podařilo sérii rychle ukončit. A v pětizápasovém finále s Draky pak rozhodlo asi to, že jsme měli dostatek nadhazovačů," dodává Novák.

Draci dlouho neměli v českém prostředí konkurenci zejména proto, že se jako jediní snažili manažersky fungovat profesionálně. Právě v tom by se jim chtěla Kotlářka vyrovnat. "Za tím titulem stojí dlouholetá práce celé Kotlářky. Ve finále jsme byli potřetí za sebou, ale v předchozích letech nás Draci přehráli i tím, že byli hrozně mentálně silní v důležitých momentech. Teď jsme konečně dali dohromady tým, který se jim v tomhle vyrovnal," libuje si manažer Kotlářky Ondřej Chocholatý.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadhazovač Novák: K titulu nám pomohly hlavně návraty ze zámoří

Dříve si české kluby musely kvůli zkušenostem často vypomáhat zahraničními nadhazovači. Dvojice nadhazovačů Kotlářky ale nyní působí během roku v nižších amerických ligách. "Nehrajeme sice MLB, ale jen Minor League, ale pořád je to profesionální soutěž a je tam mnohem víc zápasů než v české lize, takže zkušenosti se tam sbírají hodně snadno," objasňuje Novák. "Naši nadhazovači nedovolili pálkařům Draků ani Arrows prakticky nic," dodává spokojený Chocholatý.

Kotlářce ale nahrál i pozdní termín extraligového play-off. "Sezona v Minor League končí první víkend v září. Když loni kvůli domácímu mistrovství Evropy končila extraliga už v srpnu, tak jsme nemohli nikoho z kluků využít. Ani v dalších letech by s tím ale neměl být problém. Snad jen kdyby se některý z kluků dostal do Major League, ta by samozřejmě měla přednost," říká Chocholatý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články