Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Euforické poskakování se změnilo v šok a slzy. Portoriku se při oslavách zranil hvězdný hráč

Oslavy vítězství jsou krásná věc. Ale i u nich musí být hráči obezřetní, jinak se pocit euforie může rychle změnit v šokované výrazy a obrovské zklamání. Živě by o tom mohli vyprávět hráči Portorika, kteří nečekaně vyřadili ve skupině World Baseball Classic favorizovanou Dominikánskou republiku a zajistili si účast v play-off, při radostném poskakování ale přišli o klíčového nadhazovače Edwina Diáze, jenž si vážně poranil koleno.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný inning a zranění Díaze v utkání Portoriko – Dominikánská republika

Je to jeden z důvodů, proč ne všechny hvězdy MLB na World Baseball Classic dorazí. Ať už kvůli vlastnímu rozhodnutí, nebo nařízení z klubu. Strašák potenciálního zranění před novou sezonou elitní zámořské soutěže, v níž má každý klub na programu 162 zápasů, je prostě cítit. A po závěrečném utkání základní skupiny mezi Portorikem a Dominikánskou republikou bude znát možná ještě víc.

Přitom vše dlouho vypadalo spíše na krásný příběh, o němž se ještě bude nějaký čas vyprávět. Poslední hra zápasu a na kopec docupital za zvuku své oblíbené melodie, při které bouřil v Miami celý stadion, Edwin Díaz. Muž, jenž je v současnosti možná nejlepším closerem, tedy hráčem, který v pozici nadhazovače uzavírá utkání.

Před prvním svým nadhozem se ještě stihl pomodlit a pak se pustil s vervou sobě vlastní do práce.

Jeden strike out. Druhý strike out. Třetí strike out. Dominikánci nedokázali najít recept na přesné rány z jeho ruky a bylo hotovo, vymalováno.

Obrovská hvězda New Yorku Mets nepustila soupeře vůbec do hry a fanouškům po celém světě v přímém přenosu ukázala, proč mu slavný tým v listopadu dal k podpisu smlouvu na pět let za 102 milionů dolarů, což je nejvyšší kontrakt, který kdy nějaký nadhazovač v historii MLB dostal.

Edwin Díaz
zdroj: ČTK / AP / autor: David Santiago

Portoriko tak mohlo spustit po triumfu 5:2 obrovskou oslavu. Ano, karibský stát na posledních dvou turnajích World Baseball Classic skončil vždy druhý, ale v tomto střetnutí, v němž šlo vedle vítězství i o postup do čtvrtfinále, byl jasným favoritem na výhru výběr Dominikánské republiky, který měl sestavu prošpikovanou hvězdami. Jenže to ve sportu nikdy nebylo vše, což se potvrdilo i v Miami.

Avšak velká euforie se během pouhých pár sekund změnila v šok a slzy. Portoričané se po posledním strike outu seběhli kolem Díaze, společně s ním vytvořili vítězné kolo a juchali. Jenže po pár momentech se na zemi uprostřed hloučku objevil hráč, jemuž okamžitě zmizel úsměv z tváře, a naopak na ní byla zřejmá bolest. A to právě osmadvacetiletý Díaz.

Žádný ze záběrů jasně neodhalil, co se stalo. Faktem ale je, že Díaz si během oslav zranil vážně pravé koleno a ze hřiště ani nemohl sám odejít. Prvně mu pomáhali spoluhráči, pak musel dokonce přijet vozík, který hvězdnému nadhazovači pomohl do útrob stadionu.

Zraněný Edwin Díaz je odvážen do útrob stadionu
zdroj: ČTK / AP / autor: David Santiago

Šokovaní v ten moment byli nejenom fanoušci, ale také hráči na obou stranách. Někteří nevěřícně koukali, co se to právě stalo, některým se do očí draly slzy. Vše ale jasně vypovídalo o vážnosti zranění jedné z největších baseballových hvězd současnosti.

"Když vidíte hráče, který tak tvrdě dře jako Edwin, místo slavení ležícího v bolestech na zemi, je to strašně smutné," komentoval situaci manažer Portorika Yadier Molina.

V podobném směru se vyjádřil i levý polař Domikánské republiky Juan Soto. "Edwin je famózní nadhazovač i člověk. Bylo to strašně těžké ho vidět v takové pozici," prohlásil

Šok prožíval i Díazův spoluhráč Enrique Hernández, jenž prozradil, že Díaz není klíčovou postavou jenom na hřišti, ale také mimo něj. Pro udržení dobré nálady a party pořádal večeře a další záležitosti.

Šokování baseballisté Portorika
zdroj: ČTK / AP / autor: Wilfredo Lee

"Fakt, že je to on, je pro nás velkou ranou ve více směrech. Je to tmelící prvek celého týmu. Možná má po podepsání kontraktu velký bankovní účet, ale jeho srdce je ještě větší, komentoval hráč Bostonu Red Sox.

Vážnost zranění v současnosti u Díaze ještě není známa a v Miami se podrobí dalším vyšetřením. Že jeho stav není dobrý, naznačil moment z tunelu, kde dělali společnost zraněnému nadhazovači jeho bratr a zároveň spoluhráč z reprezentace Alexis i členové rodiny a na tvářích všech byly jasně vidět slzy.

Kouč Portorika Molina ale kvůli incidentu rozhodně neplánuje nyní zakazovat oslavy. "Pokud se něco má stát, stane se to. Oslavy ke sportu prostě patří a toto holt byla boží vůle. Doufám, že se Edwin brzy uzdraví, že jeho rodina bude v pořádku. Modlíme se za něj," dodal.

Portoriko tak půjde do čtvrfinálového duelu proti Mexiku s jistotou bez své hvězdy. A diskuze o možném zranění a vynechávání World Baseball Classic ze strany největších hvězd opět ožívají.

Zdroj
ČT sport, NY Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články