Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do Tokia měli baseballisté blízko. Hráli jsme na absolutním vrcholu, říká Vavruša

Čeští baseballisté mají za sebou dvě nejvýznamnější vystoupení na mezinárodní scéně. Na mistrovství Evropy skončili pátí a poté v olympijské kvalifikaci třetí. Postup do Tokia jim sice unikl, ale předvedené výkony jsou velkým příslibem do budoucna. U týmu by vedení České baseballové asociace rádo udrželo amerického kouče Mikea Griffina a pokukuje i po spolupráci s americkými hráči s českými kořeny.

Daniel Vavruša
zdroj: ČTK autor: Salajka Martin

"Hráli jsme na absolutním vrcholu. Všechno nám vycházelo, kromě prvních dvou zápasů olympijské kvalifikace, kde nám chyběl jeden hit, kterým bychom převrátili skóre v náš prospěch. Kdo ví, třeba bychom už měli letenky do Tokia," pronesl ve Sportovních zprávách reprezentant Daniel Vavruša.

Čeští baseballisté dali do boje o účast na olympijských hrách všechno a předváděli svou nejlepší hru v poslední dekádě. Ač to na postup do Tokia nestačilo, potvrdili velký výkonnostní posun a dostali se na úroveň nejlepších evropských týmů. V šestičlenné kvalifikaci v Itálii dokázali porazit Jihoafrickou republiku, Španělsko i Izrael, který celý turnaj nakonec ovládl.

Boj proti profesionálům

A to i přesto, že v sestavách ostatních týmů nechyběly opory ze zámoří. "Největším překvapením pro všechny byla naše hra. V mezidobí se všechny týmy posílily o hráče se dvěma pasy. O to jsme to měli těžší, ale zvládli jsme to fantasticky," zdůraznil předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Je nám líto, video expirovalo.
Vavruša a Ditrich o skvělých výkonech českých baseballistů: Změnila se naše mentalita

"Všichni hráči přijížděli na pasy, které dostávali. Někde jsou pravidla jednodušší. Řekl bych, že je to spíš projekt… Myslím, že by se měla pravidla změnit, a na tom se začne pracovat," naznačil Ditrich.

Na druhou stranu ale i Češi uvažovali o posile ze zámoří. A to dokonce dvojnásobné. Bratři Erik a Alex Sogardovi mají bohaté zkušenosti. Erik působí v Major League v Torontu Blue Jays, Alex je momentálně hlavním trenérem jednoho z univerzitních týmů.

"S českými pasy je to hodně složité, ale myslím si, že nás bratři Sogardovi podpoří na profesionálním mistrovství světa, kam jsme dostali pozvánku," uvedl Ditrich.

Jak Češi překvapovali

Češi v olympijské kvalifikaci vynikali v individuálních statistikách. Petr Čech a Martin Červinka byli vůbec nejúspěšnějšími pálkaři celého turnaje a nadhazovač Marek Minařík se s deseti strikeouty zařadil na druhé místo.

Český tým měl vůbec nejvíce odpalů v celé kvalifikaci. "Až na jeden zápas jsme měli vždy více hitů než soupeř. Dostávali jsme se více na mety," podtrhl Vavruša.

zdroj: imago sportfotodienst autor: BEAUTIFUL SPORTS/Andreas Dick

Pochvaloval si především proměnu v psychickém nastavení. "Změnila se naše mentalita. Velkou zásluhu na tom má hlavní trenér Mike Griffin a také Jay Stott, který vede naši mentální přípravu a říká, že musíme jít na hřiště s tím, že chceme vyhrát," dodal Vavruša.

Teď čekají české baseballisty další výzvy, snu o účasti na olympijských hrách se ale nevzdávají. Důležité je, že zkušený zámořský kouč u českého týmu zřejmě nekončí. "Doufám, že budeme pokračovat. Na začátku prosince bychom se měli domluvit na další spolupráci," uvedl Ditrich.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články