Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chceme získat medaili. Můžeme porazit každého, řekl před ME trenér baseballistů Griffin

S cílem zabojovat o historickou medaili, ale především udržet olympijskou naději odjedou čeští baseballisté na mistrovství Evropy v Německu. Účast v následné kvalifikaci o OH v Tokiu si zajistí nejlepších pět mužstev, která se ještě tento měsíc utkají v Itálii spolu s týmem JAR o jediné přímé postupové místo. Druhý celek ještě bude mít šanci v dodatečné kvalifikaci příští rok na Tchaj-wanu.

Trenér české baseballové reprezentace Mike Griffin
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Češi, kteří na posledních třech evropských šampionátech skončili jednou čtvrtí a dvakrát pátí, se od sobotního poledne střetnou v Bonnu a Solingenu postupně s Izraelem, obhájcem titulu Nizozemskem, Británií, Švédskem a Německem.

Postupové ambice má díky řadě očekávaných naturalizovaných posil se zkušenostmi ze zámořských soutěží většina z 12 účastníků. "Skupina je velmi těžká. Bude záležet na tom, jaké hráče si jednotlivé týmy přivezou," řekl zkušený polař Matěj Hejma. "Chceme získat medaili, můžeme porazit každého," dodal trenér Mike Griffin.

Americký kouč bude hodně spoléhat na catchera Martina Červenku, jenž se letos jako první český hráč objevil ve druhé nejvyšší americké lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Cíl baseballistů před ME: dostat se do olympijské kvalifikace

Mistrovstvím starého kontinentu a kvalifikací vyvrcholí pro českou reprezentaci čtyřletý cyklus, během kterého si hráči prošli řadou těžkých zápasů. Vydařil se jarní kemp v Arizoně, kádr navíc okysličilo šest mistrů Evropy do 23 let z nedávného šampionátu v Praze.

Griffinovi svěřenci jsou spolu s basketbalisty posledním českým výběrem, jenž má šanci na účast v Tokiu. Naposledy startovaly pod pěti kruhy basketbalistky v Londýně 2012. Baseball se na Hry vrací po dvanáctileté přestávce, za pět let v Paříži bude nejspíš znovu chybět.

"Postup na olympiádu by všechno změnil, strašně by nás to nakoplo. Zvlášť tím, že se koná v Japonsku, kde baseball patří mezi nejpopulárnější sporty," konstatoval předseda českého svazu Petr Ditrich. Ten má spolu s hráči aktuálního kádru Jakubem Malíkem a Petrem Minaříkem v živé paměti boj o OH 2004 v Aténách, kdy Češi v rozhodujícím duelu o postup podlehli Itálii. Ditrich věří, že tentokrát se obdobná situace nebude opakovat.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články