Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čeští baseballisté na Italy nestačili, v olympijské kvalifikaci jim zbývá zabojovat o druhé místo

Možná účast na olympijských hrách v Tokiu se pomalu vzdaluje. Čeští baseballisté po úvodní porážce s mistry Evropy z Nizozemska prohráli v Boloni i s Itálií 1:5. V utkání vedli, ale poté převzali otěže utkání aktuální vicemistři Evropy. Přímý postup z evropsko-africké kvalifikace na olympijské hry v Tokiu 2020 je ztracený, o druhé místo však teoreticky Češi mohou zabojovat.

Česká baseballová reprezentace
zdroj: baseball.cz autor: Jan Beneš

Potřebují teď vyhrát zbylé tři zápasy a doufat ve vyrovnanost ostatních utkání, aby měli teoretickou naději na prvenství v turnaji. Spíše ale ještě můžou bojovat o druhou pozici zajišťující účast v závěrečné jarní kvalifikaci na Tchaj-wanu.

Češi měli stejně jako při středeční prohře s Nizozemskem (1:4) více odpalů než soupeř, ale doběhli jen pro jeden bod. "Hity bohužel nepřišly v situaci, kdy jsme měli běžce ve skórovací pozici, abychom z toho udělali větší drámo. A oni důležitý odpal dali," poukázal první metař Petr Čech, který měl tři odpaly ze čtyř startů.

Utkání s Italy rozjel Schneider dvoumetovým odpalem a Hejma s Červenkou ho dotlačili k prvnímu bodu zápasu. V dohrávce ale Italové hned srovnali a skóre otočili v dohrávce třetí směny. Nadhazovač Chroust dal metu zdarma, dalšího pálkaře trefil a hráč s čtyřletými zkušenostmi z MLB Colabello odpálil tříbodový homerun.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi podlehli v olympijské kvalifikaci Itálii

"Ten homerun byl rozhodující. Podle Radima (Chrousta) měl být strikeaut, ale rozhodčí to nefoukl. Nevymlouváme se na to a v podstatě jeden švih dal Italům pohodu do zbytku zápasu," řekl Petr Minařík, který vystřídal Chrousta v páté směně.

Pětatřicetiletý Minařík sice pátému bodu domácích nezabránil, ale další útok zastavil. "Kdybych to nezvládl, tak by to bylo téměř neřešitelné. Takhle jsme ještě pořád zůstali v zápase a bojovali do poslední chvíle," podotkl Minařík.

Na začátku šesté směny měli Češi po dvoumetové trefě Červenky šanci snížit, ale obrana Itálie si se složitou situací poradila dvojautem a zdramatizování nepřipustila. "Byť jsme se v útoku prosazovali, tak jsme to nezvrátili," řekl Minařík.

Zákrok večera předvedl v zadním poli Hejma, který rybičkou chytil míč ze vzduchu a vysloužil si aplaus. Ještě lepší počin mohl poté přidat na pálce, ale při plných metách poslal míč do vzduchu a body nestáhl. Stejně jako při středeční prohře s Nizozemskem (1:4) měli Češi více odpalů než soupeř, ale doběhli jen pro jeden bod.

V pátek čeká baseballisty od 14:30 duel s Jihoafrickou republikou. V sobotu narazí na silné Izraelce, kteří mají dvě výhry a evropské šampiony Nizozemce porazili vysoko 8:1. V neděli Češi uzavřou své vystoupení v turnaji proti Španělsku.

Evropsko-africká olympijská kvalifikace v baseballu v Parmě a Boloni:

Itálie - ČR 5:1, Španělsko - JAR 7:1, Izrael - Nizozemsko 8:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články