Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Český softbal má před sebou řadu výzev. Muže čeká úvodní část MS, ženy se představí na ME

Softbalové reprezentace se letos chystají na významné akce. Muže nemine v červenci v Mexiku úvodní fáze mistrovství světa, ženy odehrají v září evropský šampionát v Nizozemsku. Zástupci obou týmů na tiskové konferenci mimo jiné uvedli, že by rádi potvrdili příslušnost k elitě.

České softbalistky
zdroj: Czech Softball autor: Grega Valančič

Dvoukolový formát mistrovství světa mužů se uskuteční poprvé. Čeští reprezentanti se od 12. do 15. července utkají v jedné ze tří skupin takzvané Stage 1 s domácím Mexikem, Austrálií, Filipínami, Dominikánskou republikou a Venezuelou. Do finálové skupiny, která je na programu za rok v Kanadě, postoupí nejlepší dvě mužstva. Šanci bude mít i celek, jenž skončí třetí. Druhé fáze šampionátu (Stage 2) se zúčastní osm nejlepších.

"Naším cílem je vybojovat třetí místo, ale máme bez debat nejtěžší skupinu. Jsme týmem, který může uspět, ale nejsme favoriti," řekl reprezentační trenér Jaroslav Korčák.

"Mexičané jsou samozřejmě velmi silní, Australané jsou světovými šampiony a hodně silná bude také Venezuela. Musíme se opírat o hráče, kteří mají zkušenosti ze zahraničí," doplnil Korčák, který může spoléhat na duo nadhazovačů Michala Holobrádka a Jakuba Osičku.

Je nám líto, video expirovalo.
České softbalové reprezentace mají před sebou náročnou sezonu

Ženy čeká příprava v Kanadě a Itálii a jejich vrcholem bude od 1. do 7. září mistrovství Evropy v Nizozemsku. Pod vedením trenéra Tomáše Kusého chtějí získat medaili, na posledním šampionátu v roce 2022 byly čtvrté. Jejich největšími soupeřkami budou Italky, Britky a úřadující evropské šampionky Nizozemky. "Když zvládneme dobře přípravu, můžeme na medaili pomýšlet," poznamenal Kusý.

Reprezentantky si také pochvalují fakt, že se budou připravovat s mužským národním týmem. "Určitě nám pomáhají, protože hráčky čelí v rámci tréninku jejich nadhozům. Právě oproti Nizozemsku nebo Itálii v tom máme výhodu, protože u nás je mužský softbal na špičkové úrovni. Toho chceme využít," zdůraznil Kusý.

Pro softbalistky jde také o součást dlouhodobé přípravy na kvalifikaci o postup na olympijské hry v Los Angeles 2028. Příští rok rovněž budou hostit v Praze mistrovství Evropy. "Chceme se na něm předvést před domácím publikem. Ukázat, že jsme dobrými pořadateli a samozřejmě otestovat celý tým pro kvalifikační boje o olympiádu," dodal Kusý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články