Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Český hráč do pěti let v MLB? Možná ještě dříve, soudí baseballoví experti

Český baseball dělá velké pokroky. Do Nymburka v únoru přicestovala čtveřice špičkových zahraničních trenérů z MLB, aby představila aktuální trendy při rozvoji a hledání talentovaných hráčů. Podle předních světových expertů není na stole otázka, zda se v zámořské nejvyšší soutěži představí nějaký český baseballista, ale kdy se tak stane. Do pěti let? Možná i dříve.

Baseballová extraliga
zdroj: ČTK autor: Martin Salajka

"Český baseball patří k nejrychleji rostoucím v Evropě. Byl jsem nadšený z úrovně zdejších trenérů," prohlásil někdejší skaut Chicaga Cubs Bill Holmberg.

Americký program pro Rozvoj trenérů se rozjel na čtyřech kontinentech a ve 28 zemích světa, v současné době jím prošlo přes 600 uchazečů. V Nymburce pro vybrané české trenéry připravila MLB týdenní program. "Byl jsem opravdu šokovaný znalostmi vašich trenérů, jsou velice dobří. S programem jsem byl již ve Francii nebo v Africe, tohle je ale jiný level, ten nejlepší," pochvaloval si Holmberg.

Společně s ním přicestovali bývalý profesionální hráč Arizony Orlando Mercado, bývalý hráč z Toronta Garth Iorg a Edgar 'Estrella' Trinidad. A podle toho, co viděli, českému baseballu hodně věří. "Myslím, že tak do pěti let by měl být český hráč v MLB. Možná ještě dříve, vždyť máte v nižší lize Martina Červenku, který vypadá velice dobře," uvedl Holmberg. "Až se vám podaří dostat hráče do MLB, lidi začnou tento sport v České republice milovat, porozumí mu, děti si na něj budou hrát. Stačí jediný hráč," dodal.

Pro český baseball je stále největší výzvou účast na olympijských hrách v Tokiu 2020. V rámci kvalifikace se pravděpodobně o jedno místo utká s Nizozemskem a Itálií.

"Určitě máte šanci. Do České republiky jsem přijel poprvé v roce 2012, tehdy se jednalo o výběry pro talenty. V porovnání se současností vidím obrovské pokroky. V roce 2016 jste hráli kvalifikaci na World Baseball Classic v Mexiku a my jsme viděli úplně jiný tým! Jak po hráčské stránce, tak po stránce trenérské," zdůraznil koordinátor pro mezinárodní spolupráci s MLB Caleb Santos Silva.

"Myslím, že jsou překvapení z toho, z jak malé základny jsme schopní vyprodukovat kvalitní hráče. Hodně nás chválili," uvedl Petr Baroch z české reprezentace, která odcestovala do Itálie na soustředění.

Domácí baseballová extraliga se otevře 30. března zápasy na Dracích Brno a Arrows Ostrava.

Zdroj
Česká baseballová asociace

Hlavní zprávy

Nejčtenější články