Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český baseballista v Major League? Je to jen otázkou času, přiznal šéf WBC

Čeští baseballisté porazili v úvodním utkání mistrovství Evropy Rakousko 9:0 a drží jedno ze dvou postupových míst ve skupině A. Pokud na evropském šampionátu, který pořádá Česká republika, vyhrají nad Řeckem, čtvrtfinále bude realitou. Vzestup českého baseballu těší i zástupce World Baseball Classic, jehož prezident Jim Small očekává, že by se mohl v Major League Baseball brzy objevit i některý z českých hráčů.

Český baseball se na mezinárodní scéně velmi zviditelnil v březnu historickou účastí na World Baseball Classic. Premiéru na vrcholné reprezentační akci zahájili Češi vítězstvím nad výběrem Číny, což jim zajistilo účast na dalším WBC v roce 2026.

"Poprvé jsem sem přijel v roce 1992 a od té doby jsem sledoval nárůst českého baseballu. Navštívil jsem areál Eagles, bylo to v podstatě prázdné pole, a když jsem viděl, co se z toho stalo, bylo to úžasné," vypočítává Small v rozhovoru pro ČT sport.

Na domácím ME zatím viděl dva zápasy. "Hodně fanoušků z Německa, hodně českých fanoušků sledovalo zápas Belgie. Atmosféra tam je mimořádná a možná navštívím i Brno a Ostravu a uvidím, jak se tam hraje," dodává.

Baseball se podle něj již plně etabloval jako sport v ČR. "Český tým v Japonsku byl úžasný, pro mě byla jeho účast velmi symbolická. Líbí se mi nikdy se nevzdávající, usilovně pracující čeští lidé. Na World Basebal Classic hráli Češi velmi inspirativně a zbytku světla to ukázalo, jak teď český baseball vypadá," těší Smalla.

"USA, Japonsko – tyto velké země jsou důležité z pohledu propagace, aby se těmto týmům dařilo, ale stejně tak je důležité, aby hrály i země jako Česká republika. Když vidíme velké nasazení České baseballové federace, to je přesně to, v co jsme doufali, když jsme tuhle ligu zřídili," pokračuje Small. 

Český tým je aktuálně na světovém žebříčku na patnácté pozici jako třetí nejvýše postavené evropské mužstvo. I proto má národní tým rozhodně medailové ambice pro ME, které se hraje i v Třebíči.

"Je otázkou času, kdy se nějaký český hráč dostane do Major League. A jsme tomu blíž než před deseti patnácti lety. A díky České televizi za veškerou podporu, moc si toho vážíme," přiznal viceprezident severoamerické profi soutěže Small. Přenosy z ME sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články