Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Česko první v Evropě aneb extraliga baseballistů začíná. Jsme za to rádi, řekl předseda asociace

Po uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru startuje extraliga baseballistů. Úvodní kolo je na programu od pátku do neděle. V nejvyšší soutěži, tentokrát s minimem cizinců, lze očekávat vyrovnané souboje. Podle šéfa České baseballové asociace (ČBA) Petra Ditricha se navíc naplno ukáže práce klubů s odchovanci. Titul obhajují Arrows Ostrava, nový mistr by měl být znám nejpozději 20. září. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport.

Jakub Grepl z Arrows Ostrava (vlevo) v utkání CEB Cupu
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Extraliga měla začít před více než měsícem (12. dubna), ale kvůli šíření onemocnění covid-19 byl její start odložen. Po rozvolnění vládních opatření je ovšem zpět a dokonce začne o den dříve než fotbalová liga.

"Jsme za to strašně rádi. Nejen kvůli samotné extralize, ale také kvůli hráčům, kteří mohli od 11. května hrát přípravná utkání," řekl Ditrich.

Žádná jiná evropská baseballová soutěž nezačne po nucené pauze dříve. V současnosti se hraje jen na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji a v Nikaragui. Pozastavena je zámořská MLB a ve Francii či v Nizozemsku sezonu zrušili.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

V Česku se odstartuje v souladu s vládními nařízeními bez diváků. Ti však zkrátka nepřijdou.

"Kluby budou organizovat streamy přes webkamery na hřištích a samozřejmostí je on-line zápis všech střetnutí," upozornil Ditrich.

Absence cizinců

Vzhledem k situaci kolem pandemie koronaviru mohou hrát extraligu pouze cizinci, kteří trvale v tuzemsku žijí a jejich účast schválila Sportovně technická komise ČBA. 

Podle Ditricha je i proto velmi těžké určit hlavního favorita. "Letošní sezona může nabídnout velkou šanci domácím hráčům, zejména těm mladším. Ukáže se, jak v klubech pracují s odchovanci –⁠ bude to velmi zajímavé."

Úroveň soutěže se podle něj nesníží tolik, jak baseballová veřejnost očekává. "Vzhledem k návratu několika kvalitních hráčů ze zahraničí by výkonnostní propad nemusel být velký. Mistr se tipuje těžko, bude to jiná soutěž," dodal šéf ČBA.

Zkompletují v Ostravě hattrick?

Titul obhajují Arrows Ostrava, kteří se budou snažit zaútočit na mistrovský hattrick. "Chceme být konkurenceschopní. Zápasy asi budou o něco bohatší na body, ale celkově si myslím, že kvalita nebude o moc horší než v předchozích letech," přidal se k Ditrichovi hrající trenér Arrows a reprezentační nadhazovač Boris Bokaj.

"Uvidíme, jaká je skutečná úroveň baseballu v České republice," míní Australan Scott Mulhearn, kouč Kotlářky Praha a jeden ze zahraničních hráčů v letošní extralize.

Základní část, jež proběhne systémem každý s každým, skončí 12. července. Elitní šestice se následně "popere" o čtyři místa v play-off do 16. srpna. O titul se bude hrát na tři vítězná utkání a případný pátý zápas je v plánu 20. září.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články