Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Červenka zase o krok blíž MLB? Do zámoří míří za snem i Večerka

Český baseball má před sebou velké výzvy. Reprezentační tým byl pozvaný na kvalifikaci o prestižní turnaj World baseball Classic a nejlepší český hráč Martin Červenka byl znovu po roce pozvaný do jarního tréninkového kempu klubu Baltimore Orioles. Cítí, že účast v nejprestižnější baseballové soutěži je blíž.

Martin Červenka
zdroj: twitter.com/Lake County Captains

Loni o rok prodloužil smlouvu v Baltimore Orioles a příští neděli vyrazí podruhé na kemp hlavního mužstva do Sarasoty, kde bude bojovat o jedno ze dvou míst mezi chytači. "Určitě je výhodou, že už vím, do čeho jdu. Znám hráče, prostředí a jsem trochu zkušenější," řekl pražský rodák Červenka.

Červenka se pohybuje v zámoří od svých 18 let. Zatím se úspěšně pere s ostrou konkurencí a dál žije svůj sen stát se prvním Čechem, který se dostane do Major League Baseball.

Někdejší hráč Kotlářky loni v jarním kempu MLB nastoupil za první tým Orioles v deseti zápasech a odpálil dva homeruny. V sezoně působil ve farmářském týmu Bowie Baysox a poprvé ve Norfolk Tides v druhé nejvyšší lize. Takzvaná Triple A už je vstupní branou do MLB, odkud si trenéři berou hráče na doplnění hlavních týmů.

"Jestli to je snem? Ano! Toužím po MLB a doufám, že se mi to jednou povede," uvedl sedmadvacetiletý hráč na prahu desáté sezony v profesionálních soutěžích v USA. "Dokud o mě bude zájem, budu do Ameriky jezdit."

Konkurentem i jednička draftu

Na přípravném kempu se sejde čtyřicítka hlavního výběru doplněná o hráče, který mají smlouvu s Orioles, ale hrají nižší soutěže. Červenka je jedním z nich. Trenéři tým postupně zúží a v případě chytačů zůstanou dva ze sedmi.

Je nám líto, video expirovalo.
Červenka boj o MLB nevzdává

Červenkovými konkurenty jsou Pedro Severino, Chance Sisco, Austin Wynns, Taylor Davis, Bryan Holaday a jednička loňského draftu Adley Rutschman. "Šance je vždy. Budu hrát co nejlépe a další faktory už neovlivním," řekl Červenka.

Zopakoval, že do MLB by si ho mohli trenéři vytáhnout především díky jeho schopnostem chytače. "To je jedna z věcí, kterou umím, a jeden z důvodů, proč jsem tam vydržel," řekl Červenka, který z pozice chytače hru obrany řídí. Musí míče nejen dobře chytat, ale třeba nedovolit soupeřům "krást" mety. "A provést nadhazovače utkáním, i když se mu nedaří, tak z něj vytáhnout maximum," řekl.

V přípravném období se chystal individuálně, s Kotlářkou a pár týdnů hrál soutěž v Dominikánské republice. "Bylo fajn trénovat venku, pro pálkaře je to lepší než jen pálit v kleci," řekl. Nyní se ukáže, jestli je dobrý natolik, aby obstál.

Jarní kemp Orioles začne 12. února, první přípravný zápas je na pořadu 22. února a jasno o sestavě musí být do 26. března, kdy tým zahájí MLB proti New York Yankees.

Nejen Červenka míří do zámoří

Letos už ale Červenka nebude jediným Čechem v amerických profesionálních soutěžích. Devatenáctiletý Viktor Večerka totiž podepsal smlouvu s Kansas City Royals.

"Kluci jsou tam hrozně soutěživí, z každého tréninku zvládnou udělat soutěž a to se mi na tom hrozně líbí," řekl nadějný nadhazovač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články