Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baseballová fantazie. Mužík homerunem v poslední směně rozhodl o vítězství nad Čínou

Česká baseballová pohádka pokračuje. Národní tým při premiéře na World Baseball Classic porazil Čínu 8:5. Svěřenci trenéra Pavla Chadima měli většinu utkání v Tokyo Domu pod kontrolou, ale po nepovedené šesté směně o bod prohrávali. V závěrečné však rozhodli čtyřmi body, z toho o tři se zasloužil homerunem Martin Mužík.

"Tohle byla ukázka absolutní soudržnosti celého týmu a víry do poslední chvíle," uvedl Chadim. Vítězstvím nad Čínou udělalo Česko výrazný krok k udržení mezi elitou. Mužstva do čtvrtého místa v pětičlenných skupinách totiž budou mít jistotu startu na příštím WBC v roce 2026. 

Český trenér ale po skalpu asijského soupeře touží po vyšší metě. "Chceme ukázat, že Evropané mají své místo na světové scéně, a postoupit ze skupiny," doplnil Chadim.

Do čtvrtfinále postoupí dva týmy a šance baseballistů splnit nový cíl může naznačit už sobotní zápas s olympijskými šampiony z Japonska (11:00 SEČ), který začne na nadhozu Ondřej Satoria. Poté se Češi utkají s Korejci a Australany.

Perfektní začátek, perfektní konec

Češi měli ostrý nástup, Vojtěch Menšík odpálil první nadhoz utkání a posléze doběhl pro bod stejně jako Eric Sogard. Ve třetí směně zvýšil Matěj Menšík homerunem na 3:0. "Je skvělé být na hřišti s bráchou. Když zrovna on odpálí homerun, tak to pro mě znamená ještě víc, mám ještě větší radost. Užíváme si to spolu," řekl Vojtěch Menšík.

Nadhazovač Daniel Padyšák podpořil tým výborným výkonem – čtyři směny nedal pálkařům Číny šanci. V páté směně naopak "odevzdal" další z nadhazovačů Martin Schneider tři mety zdarma a Číňané dotlačili první bod, ale o směnu později po odpalu Filipa Smoly zvýšil William Escala na 4:1.

Schneider musel na konci šesté směny střídat, protože si rychle vyčerpal počet nadhozů a trenér ho po 49 nadhozech stáhl, aby hráče mohl použít i v dalších zápasech. Kdyby Schneider provedl 50 a více nadhozů, měl by podle pravidel WBC povinně čtyřdenní odpočinek.

Devatenáctiletému Michalu Kovalovi stačil na ukončení šesté směny jeden nadhoz, ale v sedmé se mu nedařilo. Soupeř čtyřikrát odpálil a srovnal. Na nadhazovačský "kopec" přišel zkušený Marek Minařík, ale jeden bod po nechyceném míči pustil a Češi prohrávali 4:5.

V osmé směně vyšli naprázdno, nicméně v deváté udeřili. Chytač Martin Červenka dostal metru zdarma, Menšík se opřel do dvoumetového odpalu a Číňané vystřídali nadhazovače. Mužík jeho první nadhoz poslal přes hrazení a stáhl tři body. Poté ještě skóroval střídající běžec Marek Krejčiřík po odpalu Smoly. Minařík už zápas doházel a Češi slavili vítězství. "Žádná oslava. Dáme večeři, suši a je před námi nový den," řekl Minařík.

"Je to fantastické, i když jsme si nechali utéct střed zápasu, tak jsme to zvládli. Máme velké štěstí, že když se nedaří jednomu, druhý ho nahradí," pochvaloval si Matěj Menšík.

Baseballisté už postupem na WBC získali velkou pozornost a výhrou nad Čínou ji ještě podpořili. Hráče a jejich životní příběhy objevuje svět i domácí scéna. "Prokopli jsme baseballovou bublinu, nyní nás budou sledovat všichni fanoušci. Věříme, že si další dny ještě užijeme a o baseballu se doma bude vědět ještě více," věří Chadim.

World Baseball Classic - skupina B v Tokiu:

Česko - Čína 8:5

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články