Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Baseballisté vyhlásili "Cestu do Tokia", olympiáda ale není hlavním cílem

Praha - Čeští baseballisté patří dlouhodobě do širší evropské špičky, na vrcholnou světovou akci se ale ještě nikdy neprobojovali. Vedení baseballové asociace proto přišlo s projektem Cesta do Tokia, který odkazuje na dějiště olympijských her v roce 2020, kde by se nejpopulárnější pálkovací sport měl znovu představit. Cílem projektu ale není pouze olympijská účast reprezentace jako taková, ale hlavně větší profesionalizace tohoto sportu u nás a podpora výchovy mladých talentů.

Ilustrační foto
zdroj: baseball.cz

Baseball v současnosti není olympijským sportem, ale o jeho návratu do programu OH právě v Tokiu 2020 se vzhledem k popularitě tohoto sportu v Japonsku prakticky nepochybuje. "Pro Japonce je to národní sport, baseball tam má kolem 35 milionů fanoušků, takže bych byl velmi překvapený, kdyby se mezi olympijské sporty nevrátil," domnívá se jeden z autorů projektu Marek Rejman.

Český tým se v současnosti účastní kvalifikace prestižního turnaje World Baseball Classic, který se hraje každé čtyři roky pod záštitou americké Major League Baseball. "Pro nás je velká pocta, že jsme tam byli vůbec pozváni, protože turnaje se účastní jen 28 vybraných týmů z celého světa," vysvětluje reprezentační catcher Daniel Vavruša.

V kvalifikačním miniturnaji se reprezentace utká s Mexikem, druhou dvojici tvoří Německo a Nikaragua. Do hlavní soutěže se podívá pouze vítěz. "Postup pro nás není prioritou, to říkám otevřeně. Pokud by se to povedlo, tak by to byl samozřejmě fantastický úspěch, ale v tuhle chvíli to není to, k čemu směřujeme. Naším cílem je stabilizovat členskou základnu, dostat do sportu kvalitní trenéry a v delším časovém horizontu vychovat hráče pro MLB," objasňuje Rejman.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Kvalifikace WBC je pro český tým velmi těžkou zkouškou a postup by se rovnal zázraku. "S Mexikem a dalšími týmy z Latinské Ameriky se zatím moc měřit nemůžeme. Vždyť polovina mexického týmu hraje v základních sestavách týmů MLB. Zajímavější je pro nás v tomto ohledu konfrontace s Německem. Za mé reprezentační kariéry jsme Němcům pravidelně dávali dvouciferné příděly, teď jsou možná trochu dál než my. Hlavně se jim podařilo dostat už druhého hráče do prvního týmu v Major League," dodává Rejman.

Řada českých hráčů má podepsané smlouvy s organizacemi MLB, ale cesta od podpisu ke startu v elitní soutěži je velmi dlouhá a pro Čechy zatím nepřekonatelná. To se týká i Daniela Vavruši, který v zámoří patřil slavným New York Yankees. "V tuhle chvíli je jasné, že mně už se to nepovede. Ani nikomu ze spoluhráčů, český baseball ještě není na takové úrovni, abychom dokázali nějakého hráče dostat až do MLB. Ale pokud se podaří nastartovat tenhle projekt, tak věřím, že za deset, patnáct let by se to povést mohlo," doufá Vavruša.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články