Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baseballisté touží na ME po umístění v elitní čtyřce

Heidenheim - Čeští baseballisté mají před mistrovstvím Evropy odvážný cíl, a to umístit se mezi elitní čtveřicí mužstev. To by znamenalo historické maximum, protože dosud jsou nejlepšími výsledky na ME dvě pátá místa z let 2001 a 2005. Na vrcholnou akci této sezony, která dnes startuje v německém Heidenheimu, se reprezentace připravovala tři roky od posledního šampionátu v Barceloně, kde u zeleného stolu přišla kvůli diskvalifikaci o osmé místo. Tým skončil až dvanáctý a musel hrát kvalifikaci.

Do turnaje vstoupí svěřenci trenéra Arnošta Nesňala duelem proti obhájcům titulu Nizozemcům. V neděli přijdou na řadu domácí Němci, v neděli Francie. Teprve v následných duelech s Belgií a Ukrajinou budou čeští baseballisté v roli favorita. 

Druhou skupinu tvoří Španělsko, Itálie, Švédsko, Británie, Chorvatsko a Řecko. S prvními třemi týmy česká reprezentace sehrála v minulých dnech turnaj, na kterém dvakrát porazila Švédy, ale souboje s Itálií i Španělskem prohrála.

Kouč Arnošt Nesňal

"Začátek turnaje bude velmi těžký. Ale možná je lepší narazit na nejkvalitnější soupeře už v úvodu. Buď Německo, nebo Francii musíme porazit, abychom si otevřeli cestu do finálové skupiny, kam postoupí tři nejlepší."

"K turnaji v Itálii jsme přistupovali jako ke generálce. Z pohledu rozehrání se před mistrovstvím Evropy tato akce splnila svůj cíl. Právě Španělsko a Itálie budou patřit společně s Nizozemskem k hlavním uchazečům o medaile," řekl Nesňal.

Jako případný druhý hlavní úkol národního týmu bude obsadit nejhůře sedmé místo. Prvních sedm celků si totiž zajistí účast na příštím ME v roce 2012 v Nizozemsku. Zbývajících pět bude muset o rok dříve absolvovat kvalifikaci. "Ta by byla hodně nepříjemná, zažili jsme ji už po posledním šampionátu," poznamenal Nesňal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články