Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Baseballisté se toho nebojí. Jedeme si pro titul, hlásí před ME

I bez hlavní hvězdy, chytače Martina Červenky, který se v zámoří soustředí na boj o vysněnou MLB, chce reprezentace baseballistů na mistrovství Evropy zaútočit na titul. Šampionát se koná od 12. do 19. září v Itálii a jeho ambice potvrdil jeho kouč Mike Griffin. "Máme vcelku jednoznačný cíl - celý turnaj vyhrát," řekl.

Jan Novák nadhazuje míč v utkání s Německem
zdroj: imago sportfotodienst autor: BEAUTIFUL SPORTS/Andreas Dick

"Hrajeme spolu jako tým už dlouho a rádi bychom dosáhli nějakého velkého úspěchu. Myslím, že máme v mužstvu dobrý mix zkušených hráčů, kteří mají velký hlad po zlatu, a k tomu asi pět šest nováčků, u nichž věřím, že přinesou novou energii. Na vrchol to bude obtížná cesta, ale máme silný tým," uvedl manažer Griffin na tiskové konferenci v Praze.

"Bohužel se nezúčastní Martin Červenka, ale to plně chápeme a respektujeme. Máme tam pět šest mladých hráčů a já si myslím, že je vždy dobré mít v týmu takové ty mladé tygry, kteří ještě posouvají i výkony těch zkušenějších. Udělali jsme všechno pro to, abychom vybrali těch správných 24 hráčů, kteří dosáhnou na nějaký úspěch," doplnil asistent Petr Baroch.

Je nám líto, video expirovalo.
Baseballisté chtějí medaili z ME

Devět hráčů do výběru dodali Draci Brno. V přípravě na šampionát absolvoval reprezentační tým dva kempy na Tenerife, červnový Pražský baseballový týden a o uplynulém víkendu dvě přípravná utkání s Rakouskem a Německem.

"Byla to dobrá příprava, protože většina kluků byla po měsíci na hřišti. Trošku jsme se sehrávali a dávali dohromady, ale myslím, že ta týmová chemie tam bude moc dobrá. Příprava na tohle mistrovství Evropy začala už dva roky zpátky a já věřím, že jsme dobře připravení," uvedl zkušený polař Martin Mužík.

"Hrozně se těším. Byl to jeden z mých snů - dostat se do seniorského nároďáku, který jsem dlouhodobě sledoval. Jsem moc rád, že se mohu prát o místo v týmu," řekl dvacetiletý chytač Martin Zelenka, jenž je zástupcem nastupující generace.

Tým odletí do Itálie v úterý, na jihu Evropy absolvuje dva tréninky a sehraje přípravné zápasy s Itálií, Francií a Belgií. V neděli v poledne ho čeká úvodní zápas ME se Švédy. Dalším soupeřem budou den nato obhájci titulu Nizozemci a v úterý 14. září uzavřou reprezentanti působení ve skupině zápasem se Slováky.

ME se bude hrát poprvé s 16 týmy místo dosavadních 12, rozdělené budou do čtyř skupin. "Los nám docela přál v tom, že Nizozemce máme ve skupině a ve čtvrtfinále bychom neměli narazit ani na ty zbývající hlavní favority, ale pokud chceme dosáhnout na zlato, stejně si nelze moc vybírat. A je to sport, v němž nemá nikdo dopředu nic jisté," zdůraznil Baroch.

Do boje půjdou Češi ve zbrusu nových dresech s nápisem Česko na hrudi. Baseballisté budou jednoslovný název používat jako druzí po basketbalistech.

Nominace českých baseballistů na mistrovství Evropy:

Nadhazovači: Filip Čapka, Radim Chroust, David Mergans, Viktor Večerka (všichni Draci Brno), Boris Bokaj, Ondřej Satoria (oba Arrows Ostrava), Tomáš Duffek (Eagles Praha), Marek Minařík (Tempo Praha), Jan Novák (Sokol Hluboká), Jiří Vavruša (SaBaT Praha).

chytači: Petr Čech (Arrows Ostrava), Martin Zelenka (Tempo Praha),

vnitřní polaři: Martin Červinka, Přemek Chroust, Jakub Hajtmar, Martin Schneider (všichni Draci Brno), Vojtěch Menšík (Hroši Brno/Los Angeles Angels), Martin Mužík (Sokol Hluboká), Petr Zýma (Eagles Praha),

vnější polaři: Matěj Hejma, Marek Chlup (oba Eagles Praha), Adam Hajtmar (Draci Brno), Jakub Malík (Arrows Ostrava), Matěj Menšík (Technika Brno).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články