Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Baseballista Chlup podepsal smlouvu s Jomiuri, bude prvním českým profesionálem v Japonsku

Sen generací českých baseballistů se konečně splnil. Vnější polař Marek Chlup se stane prvním českým profesionálem v prestižní světové soutěži. Jeden z nejlepších pálkařů tuzemské historie podepsal roční kontrakt se slavným týmem Jomiuri Giants. Právě v Japonsku před rokem a půl čeští reprezentanti překvapili baseballový svět na prestižním World Baseball Classic.

Marek Chlup
zdroj: Český baseball

Bylo to právě vystoupení Česka na slavném stadionu Tokyo Dome v březnu roku 2023, kde zástupce Giants svými výkony český baseballista oslnil. Do paměti japonských fanoušků se Chlup zapsal zejména tvrdým odpalem po nadhozu jedné z baseballových megastar Rokiho Sasakiho.

"Viděli mě, když jsme hráli v Japonsku na World Baseball Classic. Od té doby mě sledovali, což jsem nevěděl. Nabídka přišla zničehonic, na plánování jsem měl několik týdnů. Tato příležitost by se nemusela opakovat, tak jsem ji vzal," řekl Marek Chlup pro Český baseball.

"Neměl jsem ani tušení, že by něco takového mohlo přijít. Od World Baseball Classic uběhly dvě sezony a zničehonic mi zavolal skaut z Giants, že si se mnou chtějí dát schůzku a pravděpodobně mi nabídnou smlouvu," odhalil český baseballista.

"Giants jsou jedna z největších organizací v Japonsku. Jako jedni z mála mají dva farmářské týmy a já začnu v té nejnižší úrovni. Můj cíl bude probojovat se postupně do nejvyšší japonské ligy NPB," plánoval.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Chlup bude hrát v Japonsku, vyhlédli si ho legendární Jomiuri Giants

Kontrakt platí do listopadu 2025, Marek Chlup tak bude mít čas na sobě pracovat. "Od skautů a šéfů organizace jsem dostal informaci, že mě jako mladšího hráče chtějí rozvíjet. Chtějí mě naučit japonský baseball. Budu mít více prostoru učit se, a ne mít hned výsledky. Myslím si, že mě chtějí na delší dobu. V Japonsku ale jsou limity pro cizince a budu tam jeden z mála. Profesionální sport funguje tak, že pokud někdo nehraje dobře, tak si okamžitě najdou náhradu. Takže budu dostávat více šancí, ale zároveň budu muset být produktivní," říká pokorně.

Pro Chlupa to bude pokračování jeho profesionální kariéry. V posledních dvou letech totiž působil v American Association v týmu Lake Country DockHounds. V minulém roce do soutěže vstoupil ve velkém stylu, ale letos se mu již tolik nedařilo, i vinou zranění.

"Tento rok jsem neměl tak úspěšnou sezonu, ale Giants se líbilo, že jsem to nevzdával. Podle nich se musím naučit nakládat s neúspěchem. V baseballu, a obzvlášť v japonské lize, bude neúspěchu hodně. Jim se ale líbilo, jak jsem neúspěchy zvládal, a radili mi, co mohu podle nich zlepšit. Dají mi šanci a je jen na mně, jak s tím naložím," doplnil hráč, jenž letos oblékl také dres pražského Tempa.

Český baseballista do země vycházejícího slunce odletěl ve středu ráno a hned by se měl zapojit do akce. "V plánu je dohrát sezonu v Japonsku ve třetím týmu Giants, ke kterému se připojím. Jejich sezona trvá do konce října. Jakmile přiletím, tak hned naskočím do zápasů. Po absolvování programu s národním týmem se vrátím do Giants a pravděpodobně pojedu na kemp pro jejich největší talenty do Mijazaki. Na konci listopadu se vrátím domů, absolvuji tady zimní přípravu a na začátku příštího roku poletím zpátky do Japonska," prozradil Chlup.

Nebude tak chybět manažerovi národního týmu Pavlu Chadimovi při listopadových zápasech v Asii. Češi tam odehrají čtyři přípravné zápasy proti světovým jedničkám Japoncům a Tchaj-wanu, kterému patří třetí příčka v žebříčku Světové baseballové a softballové konfederace.

Samotná organizace Jomiuri Giants je nejslavnějším a nejúspěšnějším baseballovým klubem v Japonsku. Klub vznikl již v roce 1934 a může se pochlubit hned 31 tituly japonského mistra. Celkem 38 jich Giants nasbírali od roku 1950, kdy vznikla Nippon Baseball League, která je považována za druhou nejlepší soutěž na světě hned po severoamerické MLB.

Jejich domovem je legendární krytý stadion Tokyo Dome, kde si zahrála i česká reprezentace na World Baseball Classic 2023. Pokud by se Marek Chlup probojoval do hlavního týmu, nepřišel by tak do úplně neznámého prostředí.

"Je to skvělá představa, že tam, doufám, jednou budu každý den chodit na zápasy. Měl jsem štěstí, že jsem v Tokyo Dome odehrál s reprezentací pár zápasů a každý byl jako sen. Teď to bude můj domácí stadion, to je skvělá motivace makat dál," dodává pětadvacetiletý baseballista.

Češi si na turnaji v Japonsku získali také obdiv domácích fanoušků a mnozí z nich dodnes sledují kroky jednotlivých reprezentantů. "Doteď mi japonští fanoušci píšou. To je další znak toho, jak je baseball v Japonsku populární a jakou stopu jsme tam zanechali. Na sociálních sítích mě také stále uhánějí, takže se těším, co se stane, až tam budu hrát. Je to další věc, která mě v tomto sportu motivuje a proč se do Japonska těším. Fanouškovská kultura je tam prvotřídní, takže to je další motivace probojovat se do hlavního týmu. Každý zápas bych hrál před čtyřiceti tisíci diváky," zasnil se.

Po dlouhých šesti letech, kdy Chlup působil na univerzitě a v nezávislé lize ve Spojených Státech, se přesune na opačný konec Tichého oceánu. A plánuje, že by v Japonsku mohl vydržet déle než jednu sezonu.

"Moje kariéra v USA byla nahoru a dolů. Jakmile přišla tato nabídka, tak to pro mě byl nový impuls. Protože jsem hrál profesionální nezávislou soutěž, kde hráči podepisují smlouvy jen na jednu sezonu a pokud se někomu nedaří, tak ho tým hned vyhodí. Ale tato smlouva je nový začátek a o mojí sportovní kariéře můžu uvažovat víc dlouhodobě," doplnil Chlup.

Zdroj
Český baseball

Hlavní zprávy

Nejčtenější články