Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Baseballista Červenka zakotví v Baltimoru, bude hrát třetí nejvyšší americkou ligu

Další posun v kariéře za mořem zaznamenal baseballista Martin Červenka. V letošní sezoně si totiž zahraje třetí nejvyšší americkou soutěž, tzv. Double A. Pětadvacetiletý chytač loni podepsal smlouvu se San Francisco Giants, ale nakonec ho získali Baltimore Orioles. Po jarních kempech zařadili českého hráče na soupisku Bowie Baysox.

Martin Červenka v dresu Baltimore Orioles
zdroj: Czech Baseball Association autor: Jan Beneš

"S posunem do třetí ligy jsem velice spokojený," uvedl Červenka, který okusí nejkvalitnější soutěž, jakou kdy hrál.

Loni se podílel na triumfu Lynchburg Hillcats ve čtvrté nejvyšší lize High A - to byl ještě pod kontraktem s jiným celkem MLB Clevelandem Indians, kde působil sedm let. Po sezoně se stal volným hráčem a podepsal roční smlouvu s Giants. Odtud si ho poté vyhlédli Orioles. "Koncem roku o mě Baltimore stál a trenéři mi dali najevo, že dostanu šanci bojovat o posun do vyšší ligy," pokračoval pětadvacetiletý rodák z Prahy.

V Bowie Baysox bude jediným Evropanem. Kromě domácích hráčů jsou v týmu Dominikánci a baseballisté z jihoamerických zemí. "Jsou tu zkušenější hráči. Musím přesvědčit zejména na pálce. V minulém roce se mi dařilo, dal jsem několik homerunů a kvůli tomu si mě Orioles vybrali," prohlásil Červenka, jenž v březnu trávil čas s elitními baseballisty na jarních tréninkových zápasech na Floridě.

V předsezonní přípravě se jeho jméno několikrát objevilo na širší soupisce Orioles, mimo jiné pro zápas se slavnými New York Yankees. Do žádného utkání však nezasáhl. "Přípravné duely jsou rezervovány jen pro hráče z elitní MLB sestavy, která čítá kolem 30 jmen. Nastoupit bych mohl v případě, že by se někdo zranil," upozornil Červenka.

Březnové tréninky si nicméně užil. V akci viděl hvězdy Yankees - Aarona Judge nebo Giancarla Stantona, nejlepší loňské pálkaře MLB. "Jsou to obři. Nedivím se, že mají takovou sílu při odpalu," řekl český reprezentant.

Pomáhal rozhazovat nadhazovače Orioles Kevina Gausmana, Tannera Scotta nebo Huntera Harveyho. "Na to jsem byl zvyklý v Indians. Nadhazovači z MLB jsou ve všem víc konzistentní a umí rychleji opravovat chyby," konstatoval.

Jeho snem zůstává MLB. Věří, že jako chytač má šanci. "Na této pozici se pohybují nejzkušenější a převážně starší baseballisté. Mám čas. Klíčem je podávat stabilní výkony a být co nejlepší na pálce," uzavřel odchovanec pražské Kotlářky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články