Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Baseball nikdy nepískal, přesto je v zámoří prvním profíkem z Evropy. Nyní chce Žídek mezi smetánku

Major League Baseball je zámořskou soutěží, kterou hraje jen ta největší baseballová elita. Doposud do ní žádný z Čechů nenakoukl, ale to by se jednou mohlo změnit. Kromě chytače Martina Červenky, jenž má dobře našlápnuto u Baltimore Orioles, načal úspěšně cestu za snem rozhodčí Zdeněk Žídek. Aby si ho ale splnil, musí překonat ještě hodně překážek.

Světová série MLB
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Slocum

Golf Coast League je jednou ze dvou nejnižších baseballových profesionálních zámořských soutěží, kde nastupují čerstvě draftovaní nebo vůbec nedraftovaní hráči. Své naděje sem posílají týmy z elitní Major League a v tabulce tak figurují například hned dva celky pod hlavičkou New York Yankees či jeden, který patří pod Boston Red Sox.

Pro hráče je tedy tato soutěž prvním krokem v jejich cestě za snem v podobě hraní na vyprodaných stadionech po celých Spojených státech, soupeření s nejlepšími protivníky a vydělávání obrovských sum.

A to stejné platí pro rozhodčí.

V polovině června, až odstartuje nová sezona Golf Coast League, čeká tuto soutěž jedna velká premiéra. Poprvé bude některý ze zápasů řídit jako profesionál rozhodčí z Evropy. Tím se stal Čech Zdeněk Žídek, který v Minor League Baseball už podepsal smlouvu.

Přitom v kolonce odpískaných baseballových zápasů mu zatím svítí velká nula.

Boj o olympiádu, nebo cesta za profesionálním snem

Na první pohled možná tedy velká anomálie. Na ten druhý logický vývoj kariéry. Teprve šestadvacetiletý Žídek totiž celý život působil v softballu, který je baseballu hodně podobný. Nejprve jako hráč, kdy naskočil do několika extraligových utkání. Lépe si však počínal jako rozhodčí, když zápasy začal pískat už ve čtrnácti.

"V momentu, kdy jsem začal být lepší rozhodčí než hráč, tak nastal čas kariéru ukončit," vzpomínal ve Sportovních zprávách ČT sport na moment, který ho nasměroval v kariéře na novou cestu.

Je nám líto, video expirovalo.
Cestu za snem ostartoval úspěšně. Žídek je prvním profi baseballovým rozhodčím v USA

Rodák z Plzně se mezi softballovými rozhodčími vypracoval mezi elitu a brzy dosáhl na jednu z nejvyšších met, zapískat si na mistrovství světa. V ten moment ale Žídek zároveň začal přemýšlet, co dál.

"V ten moment připadala v úvahu už jen olympiáda. Já si tehdy sám řekl, že bych se pískáním chtěl jednou živit. V softballu to ale není běžné a ani lukrativní. Proto jsem sedl k počítači, našel jsem si, jak se stát rozhodčím v Major League Baseball a teď jsem na počátku cesty," vysvětlil Žídek svůj přesun od softballu k baseballu.

Tvrdý dril a bez skvělé angličtiny ani rána

O pozici profesionálního rozhodčího může usilovat kdokoliv. Ne každý k tomu ale má předpoklady a ještě nižší číslo následně projde tvrdými testy.

Žídkovi se to ale podařilo. Přihlásil se na jednu ze dvou škol pro profesionální sudí, které jsou na Floridě. V roce 2018 se dostal po prvním kurzu do úzkého výběru nejlepších absolventů z obou škol. Letos se zúčastnil druhého a po něm už dostal jako první Evropan profesionální smlouvu.

Hodně mu k tomu pomohlo hned několik věcí. První je samozřejmě úspěšná kariéra v softballu, kde získal řadu zkušeností s řízením zápasů. Důležitým faktorem se ale ukázalo i vystudování práv na Univerzitě Karlově.

"V Americe mi to teď pomohlo. Zásady logické argumentace a řešení situací v baseballu odpovídají právnickému prostředí. Navíc když dojde k řešení prostestů, tak v profesionálních soutěžích přichází právníci a když člověk špatně rozhodne nebo to blbě napíše, může mít problém," vysvětlil.

Přičíst je navíc potřeba také výbornou angličtinu. "Bez brilantní angličtiny by to nešlo. Myslím, že na ni mám celkem talent, jelikož jsem ji studoval jen na gymnáziu a pak si udělal jazykový kurz. Je tam spoustu rozhodčích, kteří anglicky nemluví, ať už z Latinské Ameriky či Japonska, ale pokud se chtějí dostat výše, je to naprostou podmínkou. Ani ne ta obecná angličtina, ale ten žargon člověka zaskočí, a v řešení situací a argumentaci s manažerem je náročná, pokud to neovládá," konstatoval.

Do MLB? Minimálně šest let

Základ pro cestu za snem má tak už nyní Žídek vyřešený. Že by to ale znamenalo, že brzy jako první Čech proklouzne do Major League Baseball, to ani náhodou. Boj pro něj teprve začal a bude ještě hodně náročný.

První kroky bude absolvovat už ve zmíněné Gulf Coast League, která odstartuje v polovině června. Žídek by ale mohl poprvé pískat už dříve, jelikož se výkony a výsledky na akademii dostal mezi deset nejlepších. Ti se za odměnu účastní přípravných zápasů Minor League, tedy nižších soutěží. Ta startuje už v půlce dubna.

Manažer NY Yankees Aaron Boone řve na sudího
zdroj: ČTK/AP/ autor: Bill Kostroun

"Je to takový prodloužený jarní trénink. Funguje to tak, že rozhodčí dostane vysílačku do ucha a instruktor ho navádí, co má dělat. Sudí tam roste skokově a je to úžasná zkušenost. Já teď čekám na víza a snad to klapne," doufá.

Život rozhodčího je ve spoustě věcí řehole. Žádný domov, žádné zázemí, naopak jedno auto, jeden kolega a velké cestování.

"V momentě, kdy dosednu na území USA, tak dostanu auto a kolegu. Budu kočovník. S autem dojedu do prvního hotelu, kde budeme čtyři dny po dobu zápasů. Pak pojedeme jinam. Je to něco jako hokejoví rozhodčí v extralize, jeden den Plzeň, druhý Třinec," vysvětluje.

"Měli jsme několik přednášek, kdy jsme se seznamovali s tvrdou realitou. Není to jednoduché. V krátké sezoně 75 zápasů, v dlouhé 140. To vše s jedním kolegou, a když si nesednete, je to problém. Je to však pořád cesta za snem. Ta krása baseballu rozhodne a trumfne vše," věří.

Snem je samozřejmě baseballová elita, tedy Major League. V baseballovém světě neexistuje nic lepšího. Na zápasy chodí desetitisíce fanoušků a ty největší hvězdy mají v zámoří obrovskou popularitu.

"V první řadě chci říct, že pokud člověk nemíří na Major League Baseball, tak to nemá smysl dělat. Snem každého rozhodčího by mělo být dostat se do Major League," řekl Žídek.

Baseballový rozhodčí
zdroj: ČTK/AP/ autor: Billy Hurst

V USA teď není jediný Čech, kdo za takovým snem míří. Jako hráč na podobném úspěchu pracuje Martin Červenka. Šestadvacetiletý chytač nedávno dostal pozvánku do jarního kempu hlavního týmu Baltimore Orioles.

"Neznáme se, ale doufám, že se to brzy změní, a třeba se oba potkáme v Major League. V momentě, kdy jsem zmínil jeho jméno před instruktory, kteří v současnosti působí v AAA (soutěž těsně pod Major League, pozn. red.), tak jsem se dočkal vesměs pozitivní reakce. Chválili ho, jaký to je výborný člověk a jak dobře se s ním komunikuje, což je v pozici catchera vlastnost, která toho hráče posunuje dál. S rozhodčím komunikuje 90 % zápasu," prozradil.

Žídka samotného čeká ještě delší cesta, během které musí předvádět dobré výkony jak na hřišti, tak i během testů pravidel. Hodnotit ho budou také za mimosportovní dojem.

"Rozhodčí na rozdíl od hráčů nemohou jednotlivé úrovně přeskakovat. Nejdříve se do Major League dá dostat za 6 let, ale to je skokové. Pak se čeká na telefon. Rozhodčích v MLB je 76 a to je neměnné. Vždy se čeká na to, až někdo odejde třeba do důchodu a první prospekt z AAA dostane smlouvu a pak je tam tak dlouho, dokud sám neskončí," dodal.

Žídek tak má před sebou ještě hodně práce a hodně odříkání. První krok ale už udělal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články