Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Arrows zaskočili Draky a živí naději na semifinále, Tempo zvládlo sérii s Kotlářkou

Ve víkendovém programu baseballové extraligy zaujaly zejména dvě prohry úřadujících mistrů z Brna. Draci nedokázali ve dvou utkáních najít recept na ostravské Arrows. Kotlářka jedním vítězstvím v sérii s Tempem odskočila od poslední Hluboké, ale na čtvrté místo tabulky již ztrácí sedm výher. Boj o první čtyřku se zúžil na pět týmů a Tempo, Kotlářka i Sokol mají šanci na semifinále jen v teoretické rovině.

Koya Uemura z Eagles Praha
zdroj: baseball.cz autor: Lenka Brožová

V pátečním zápase sice měli Draci více hitů než soupeř, ale dokázali z nich vytěžit jenom jeden doběh. Jejich startér Jose Medina v šesti směnách nepovolil žádný bod.

Ten Ostrava získala až v sedmé směně po odpalu Jakuba Mánka. Na druhé straně Draci proti Ondřeji Satoriovi stáhli jediný bod v sedmi směnách, postaral se o to Martin Červinka.

Protože skóre 1:1 platilo i po devíti směnách, muselo se jít do extra směny. V ní hosté rozhodli po chybě domácí obrany, zatímco sami duel ukončili zahranou double play. Z Brna si tak vezli domů výhru 2:1.

O den později na Arrows Parku již ostravští Draky do vedení ani jednou nepustili. Brňané sice dokázali odpovědět na vedení Ostravy ve třetí směně, když proti Janu Tomkovi zaplnili mety a následně dostal metu zdarma Alex Monsalve.

V dohrávce ale přišla další velká chvíle Jakuba Malíka, jenž odpálil dvoubodový homerun. Ten se nakonec ukázal nejen jako vítězný, ale zároveň se jím dotáhl na Jiřího Víška v historických tabulkách soutěže. Oba nyní mají na 4. místě shodně 105 homerunů.

Draci ještě v šesté směně dokázali snížit na 2:3, ale pak již střídající Šimon Všetečka a Boris Bokaj další body nepovolili.

Navíc Arrows přidali v sedmé směně ještě jeden doběh zásluhou odpalu Matyáše Kozla. Ostrava tak vyhrála oba duely a výrazně se dotáhla na místa zaručující postup do semifinále.

"V obou zápasech jsme podali solidní výkon a takto bychom měli hrát vždycky. Nebyly tam žádné extrémní chyby, které jsme dělali předtím. Při běhu na metách nám tam ještě občas ujedou nějaké věci, ale určitě se zlepšujeme a toto jsou pro nás důležité výhry," hodnotil dvojzápas Jan Tomek.

Eagles ani Hrochům nepomohlo domácí prostředí

Dva zápasy sehráli také Eagles Praha a Hroši Brno. V prvním utkání v hlavním městě mohli fanoušci vidět souboj japonských nadhazovačů. V něm měl navrch hostující Toru Murata, jenž povolil pouze jeden doběh v sedmi směnách a k tomu přidal 9 strikeoutů.

Další dvě směny pak odházel slovenský reprezentant Martin Gieci, jenž soupeři nepovolil žádný doběh a zaknihoval 6 strikeoutů. Eagles k výhře nepomohlo ani vedení 1:0, protože ve čtvrté směně homeruny Martina Červenky a Petra Čecha otočily duel v prospěch Brňanů. Ti nakonec zvítězili 7:1.

Také v Brně šli jako první do vedení Eagles, když po první směně vedli již 2:0. Ve třetí pak rozdíl navýšil sólo homerun Koyi Uemury.

Do šesté směny poslali Hroši na kopec místo Tomáše Ondry z bullpenu Matěje Brabce a jeho nadhozy hostům evidentně vyhovovaly. Po sérii odpalů totiž přidali 5 doběhů, když si Uemura připsal druhý homerun v zápase.

Naopak domácí marně hledali recept na Tomáše Duffka a v sedmi směnách proti němu stáhli pouze jeden doběh. Lépe si ale nevedli ani proti Tadeáši Zavadilovi, jenž jim pak umožnil přidat jenom jeden bod, a Eagles tak zvítězili 11:2.

Koya Uemura
zdroj: baseball.cz autor: Lenka Brožová

Třebíč překvapení nepovolila

Baseballisté z Vysočiny letos chtějí postoupit do bojů o titul, k tomu ale potřebují vítězit proti celkům ze spodní části tabulky. V prvním utkání proti Hluboké ale ještě před dohrávkou osmé směny se svým soupeřem pouze remizovali 2:2.

Sokol totiž začínal na kopci s britským reprezentantem Austinem Hassanim, jenž odházel šest směn a rozdal v nich 7 strikeoutů. Od sedmého inningu šel do hry místo něj William Nahmens a ten již v osmé směně dovolil domácím odskočit do rozhodujícího trháku.

Vítězný doběh pak zařídil svým odpalem nestárnoucí Jake Rabinowitz. Na kopci Třebíče podala velmi dobrý výkon dvojice Lukáš Hlouch a Cameron Liss, která dohromady povolila pouze dva body a rozdala 11 strikeoutů. Třebíč díky tomu zvítězila 6:2.

Druhý zápas hraný na jihu Čech byl také dramatický až do samotného závěru. Třebíč nejdříve poslal do vedení 1-0 Polák Filip Satora, jenž na soupisce nahradil Američana Brelanda Almadovu.

Ve druhé směně ale Hluboká srovnala zásluhou odpalu Martina Jiránka. Hned další útok Nuclears však přinesl tři body, které zařídil homerunem Ryan Johnson. Hluboká se nevzdávala a v dohrávce čtvrté směny stáhla skóre na rozdíl jednoho bodu.

To ale bylo ze strany pálkařů vše. Na kopci totiž předváděli ve druhé polovině utkání výborný výkon střídající Lukáš Smejkal a Petr Vojta. I proto se již skóre neměnilo a Třebíč vyhrála těsně 4:3.

Pražské derby pro Tempo

Pouze série pražských týmů Tempa s Kotlářkou byla naplánovaná na tři zápasy. V nich dvakrát zvítězili hráči Tempa a jenom jednou se z výhry radovala Kotlářka.

V prvním zápase bylo Tempo jednoznačně lepším týmem, když domácí Kotlářku přestřílelo 17:5 na hity a nakonec zvítězilo 8:3. Hostující Ondřej Blažka si v utkání připsal 3 hity a jen homerun mu chyběl k tomu, aby zaknihoval velmi raritní Cycle.

Druhý duel byl přece jen vyrovnanější, když po čtyřech směnách svítilo na světelné tabuli vyrovnané skóre 1:1. Vše se změnilo v páté směně, kdy Kotlářka nahradila startujícího Víta Hrdličku mladým Maxem Lukešem, čehož hned využil Šimon Drápela, který odpálil dvoubodový homerun.

Naopak hostující Ali Ascanio a střídající Keider Herrera již další doběhy nepřipustili. Kotlářka nakonec s Tempem prohrála 1:6 a domácí fanoušky mohl hřát alespoň historický zápis Marka Rejmana.

Ten si v zápase připsal jeden úspěšný odpal, a stal se tak nejstarším hráčem historie extraligy s hitem v zápase. Dosáhl jej ve věku 52 let a 4 dnů.

Kotlářka tak měla již jen jeden zápas, aby si v tomto kole připsala alespoň jednu výhru. Na kopci obou celků začínali zahraniční nadhazovači. Tentokrát domácí Tempo vsadilo na Marcuse Fukuharu a Kotlářka na Wesleyho Roemera.

Oba startéři ale byli pokořeni hned v první směně. Nejdříve se dvěma doběhy prosadila Kotlářka, aby v dohrávce snížil sólo homerunem Elvys Castro. I další dva doběhy zápasu pak přišly po sólo homerunech. Ve třetí směně se prosadil nejlepší homerunář extraligy Keibert Petit, aby v dohrávce šesté snížil Ondřej Blažka. To ale bylo ze strany Tempa vše.

Roemer totiž předal míč Angelu Vilchezovi a ten ve zbylých třech směnách domácím umožnil pouze jeden úspěšný odpal. Naopak Kotlářka i nadále domácí školila z efektivity a v závěru přidala ještě další dva body, aby nakonec vyhrála 6:2.

"První zápas jsme určitě měli šanci vyhrát, ale udělali jsme pár chyb. Máme hrozně mladý tým a zkušenosti s extraligou má strašně málo hráčů. Do budoucna se to otočí do pozitivních věcí. Máme tým, který může potrápit kohokoliv v extralize, takže bych vůbec nevěšel hlavu. Tento rok je pro nás křest ohněm a nedělní zápas byl super. Hrajeme to, co chceme hrát, a už se budeme jen zlepšovat," hodnotil sérii zkušený Marek Rejman.

"Můj hit nic neznamená. Možná motivaci pro mladé kluky, že když budou na sobě pracovat a ten sport milovat, můžou hrát do pozdního věku. Je to výzva pro Aleše Navrátila. Chudák, musí hrát ještě dva roky, jestli to chce překonat. Je mi líto Iva Kučery, protože jsem si myslel, že byl starší než já," dodal matador ve službách Pražanů ke svému rekordnímu odpalu.

Zdroj
baseball.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články