Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zlatou tyčku vyhráli Otto a Silvaová, Svobodová neuspěla

Pardubice - Stříbrní olympijští medailisté Björn Otto a Yarisley Silvaová vyhráli první ročník mezinárodního mítinku ve skoku o tyči Zlatá tyčka v Pardubicích. Kubánka překonala 471 centimetrů a vylepšila si letošní maximum o šest centimetrů, německý favorit zdolal 583 cm.

Jiřina Svobodová-Ptáčníková
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Smutně skončil závod pro Jiřinu Svobodovu, hlavní tvář mítinku. Mistryně Evropy zahájila soutěž na výšce 435 centimetrů, nečekaně však třikrát neuspěla. Prohrála i s reprezentační kolegyní Romanou Maláčovou, která obsadila šesté místo. "Diváci byli fantastičtí. Atmosféra byla výborná, závod se povedl, ale to, co jsem převedla já..." uvedla Svobodová po závodě, který v hale sledovalo zhruba 2 500 fanoušků. "Měla jsem špatný den, stane se. Doufám, že to příště bude lepší," smutnila.

Nejlepší Čech v mužské soutěži Jan Kudlička skočil letošní maximum 565 centimetrů a ani jeden ze tří pokusů na vyrovnání osobního rekordu 573 cm nevypadal beznadějně. V silné konkurenci obsadil třetí místo. "Umístění je samozřejmě dobré, ale s výkonem ještě úplně spokojený být nemůžu," řekl Kudlička. Pozitivní prý je, že skákal na tvrdších tyčích. "Takže vím, že když se sejde den, mohu útočit na český rekord," uvedl k výkonu 581 cm Adama Ptáčka.

Druhá v soutěži žen skončila Ruska Anastasija Savčenková v osobním rekordu 461 cm. V mužském sektoru prohrál boj o vítězství Řek Kostantinos Fillipidis (578). Silvaová si na jeden pokus nechala nastavit stojany na 481 centimetrů, aby se dostala do čela letošních světových tabulek, ale neuspěla, byť těsně. Otto se rovněž pokusil o aktuálně nejlepší výkon na světě 593 cm, ale také se mu nepodařilo laťku překonat. "Byla to skvělá show, napoprvé to bylo velmi dobré," pochválil organizátory.

"Cítil jsem se dobře, jsem v dobré formě. Určitě se budu zlepšovat. Na těch 593 cm to nebyly úplně špatné pokusy," řekl vítěz. Silvaová rovněž pochválila publikum i atmosféru a vyjádřila přání se vrátit. "Cílem roku je mistrovství světa. Zlepšuji se, škoda, že mi nevyšlo těch 481 cm. Věřila jsem si na to," prohlásila Kubánka. Vítězové obdrželi zlatý přívěsek ve tvaru tyčky osázený diamanty, pro ženy v hodnotě 235 000 korun, pro muže za 165 000 korun. Hlavní cenu, skleněnou trofej, předal nejlepším její autor Bořek Šípek.

Mezinárodní mítink ve skoku o tyči Zlatá tyčka v Pardubicích:

Muži: 1. Otto (Něm.) 583, 2. Fillipidis (Řec.) 578, 3. Kudlička (ČR) 565, 4. Mazuryk (Ukr.) 555.

Ženy: 1. Silvaová (Kuba) 471, 2. Savčenková 461, 3. Sidorovová (obě Rus.) 450, ...6. Maláčová 435, Svobodová (obě ČR) bez výkonu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články