Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Zlatou tretru znovu ozdobí Bolt, poběží dvoustovku

Praha – Živoucí atletická legenda a stále nejlepší sprinter světa Usain Bolt přijede po dvouleté pauze opět na Zlatou tretu. Na mítinku poběží 26. května při svém sedmém startu v Ostravě závod na 200 metrů. Půjde o Boltův první mezinárodní individuální start v sezoně.

Bolt poprvé na Zlaté tretře startoval v roce 2006 a od roku 2008 jezdil pravidelně každý rok až do sezony 2012, kdy běžel stovku za 10,04 sekundy. V roce 2009 uchvátil na nejkratším sprintu časem 9,77 sekundy, i když s nepovoleným větrem v zádech.

Na dvoustovce se v Ostravě představil už dvakrát v letech 2006 (čas 20,28) a o dva roky později, kdy výkonem 19,83 vytvořil dosud platný rekord závodu. Třístovku běžel na mítinku v roce 2010, tehdy časem 30,97 jen o 13 setin nepřekonal historicky nejrychlejší čas Michaela Johnsona z roku 2000.

Bolt se do Ostravy vrací rád

"První závod v Ostravě jsem běžel v roce 2006 a vždycky se mi tam líbilo, rád se tam vracím. Je to zejména kvůli skvělým divákům a nádherné atmosféře," vzkázal podle organizátorů Bolt. "Slyšel jsem, že stadion bude zrekonstruován. O to víc jsem zvědavý. Plánuji zaběhnout co nejlepší čas," doplnil sprinter.

Je nám líto, video expirovalo.
Bolt přijede do Ostravy na Zlatou tretru, poběží dvoustovku


Předloni měl Bolt do Ostravy rovněž přijet, ale dal přednost přípravě na sezonu a na následném světovém šampionátu v Moskvě pak opět ovládl závody na 100, 200 a 4x100 metrů. Loni trojnásobný světový rekordman a šestinásobný olympijský vítěz odložil start do sezony, kterou mu nakonec skoro celou zhatilo zranění. "Náš přístup letos byl jiný, chtěli jsme si počkat, protože v posledních dvou letech se ta jeho účast vyvíjela jinak, abychom to mohli ohlásit," řekl sportovní manažer mítinku Alfons Juck. "Stoprocentní jistota není nikdy, ale zatím je všechno v pořádku. Větší hvězdu na otevření nového stadionu jsme si přát nemohli. Bolt je typ, který se rád vrací na místa, kde se mu to líbí a kde to má rád," uvedl Juck

V tomto roce zatím běžel stovku za 10,12, dvoustovku za 20,20 a čtyřstovku za 46,38. Dvakrát běžel ve štafetě 4x100 metrů a během nadcházejícího víkendu bude reprezentovat Jamajku na neoficiálním mistrovství světa ve štafetových bězích na Bahamách, kde má běžet nejen 4x100, ale i 4x200 metrů. Pak bude jeho dalším startem Zlatá tretra.

Tradiční tahák: oštěp

Vedle mužské dvoustovky bude k tahákům mítinku patřit oštěp mužů s českou elitou včetně Vítězslava Veselého, ale také za účasti olympijského vítěze Keshorna Walcotta z Trinidadu a Tobaga, mistra světa z roku 2007 Tera Pitkamäkiho z Finska, vítěze Diamantové ligy 2014 Thomase Röhlera z Německa či lídra světových tabulek 2014 Ihaba Abdelrahmana z Egypta.

Ve startovních listinách nechybějí české hvězdy Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová v běhu na 400 metrů překážek, čtyřstovkař Pavel Maslák, mílař Jakub Holuša či oštěpařka Barbora Špotáková, kterou čeká souboj s dalšími matkami Christinou Obergföllovou z Německa a Ruskou Marií Abakumovovou. Dalšími potvrzenými elitními atlety jsou ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko či keňský půlkař David Rudisha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články