Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zlatou tretru trápí nezájem místních firem, stěhování ale nehrozí

Ostrava - Šéf atletické Zlaté tretry Ostrava Miroslav Černošek vyjádřil zklamání z malé finanční podpory firem z regionu. Odmítl však možnost, že by se mohl mítink, na němž už sedmkrát startoval fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt, z města odstěhovat. Přitom na předchozí tiskovce tuto variantu hypoteticky naznačil.

Miroslav Černošek
zdroj: ČT4

"Zlatá tretra je díky své tradici spojena s tímto městem, vítkovickým stadionem, dnes nejmodernějším atletickým stánkem v republice. A také skvělým místním publikem. Dokud bude za neměnných podmínek organizován stávajícími společnostmi, jsou jakékoli spekulace o jeho přemístění jinam bezpředmětné," doplnil informace Černošek.

Nejlépe obsazený domácí atletický mítink má rozpočet přibližně dva miliony eur, Černoškovi však v něm citelně schází prostředky místních podnikatelů. "Podpora Ostravy úplně zmizela. Je to věc špatná a cítíme to trošku jako nespravedlnost, když se díváme na dresy místních hokejistů nebo fotbalistů. Bolí nás to, tlačí nás to a jsme tím zklamaní, a tak tímto posíláme apel na ostravské podnikatelské prostředí," řekl Černošek.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři Zlaté tretry si stěžují na nezájem sponzorů

Jeho výzva prý nesměřuje na město a Moravskoslezský kraj, jejichž přízeň je podle Černoška na republikové poměry nadstandardní. "Je to spíše apel na firmy, které tady podnikají, jestli by si Tretra od nich nezasloužila větší podporu. Firmy nám jednak říkají, že podporují fotbal a hokej, a jednak říkají, že se jim nedaří. To je taková ta obezlička, se kterou pracuje každá firma," podotkl Černošek.

Dokonce hypoteticky zmínil extrémní řešení, že by Zlatá tretra výhledově mohla změnit dějiště. "S ohledem na tradici takový projekt zatím nemáme v hlavě, ale ta myšlenka se nabízí. Kromě tradice nás tu nic nedrží. Nechtěl bych to definovat jako výhrůžku, ale čekali bychom větší podporu místních podnikatelských elit," prohlásil také Černošek.

Město Ostrava patří ke klíčovým finančním partnerům Zlaté tretry a jen kvůli mítinku investovalo obrovské finanční prostředky v řádech stovek milionů korun do přestavby stadionu ve Vítkovicích. Podle náměstka primátora Lumíra Palyzy na nadcházející ročník mítinku Ostrava navýšila sponzorský příspěvek na 9,5 milionu korun. "My z pozice města můžeme subjekty, které působí na Ostravsku, jen zdvořile požádat, zda by nezvážily své marketingové aktivity i tímto směrem. Ale žijeme v tržním prostředí, nemůžeme nařizovat," připomněl Palyza.

Příští ročník Zlaté tretry se uskuteční na vítkovickém stadionu 20. května. Pořadatelé opět cílí na účast šestinásobného olympijského vítěze a největší světové atletické hvězdy Bolta. "Jsme s ním předběžně dohodnuti, že přijede, ale klíčové obdoobí bude leden, únor, jak se mu bude dařit v tréninku. Podle toho bude jeho kouč rozhodovat o plánech na sezonu," objasnil sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

V plánu pro nový ročník má oba závody ve skoku o tyči s českými špičkami Janem Kudličkou, Michalem Balnerem a Jiřinou Ptáčníkovou. V mužské startovní listině bude i kanadský mistr světa z Pekingu Shawn Barber, který letos zlepšil národní rekord na 593 cm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články