Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlatou tretru ozdobí účast světového rekordmana Rudishy

Ostrava – Nejen Usain Bolt ozdobí Zlatou tretru. K hvězdám ostravského atletického mítinku nově přibyl David Rudisha. Keňský světový rekordman a úřadující mistr světa poběží 25. května ve Vítkovicích závod na 800 metrů. Pořadatelé dnes oznámili také účast dalších atletů zvučných jmen - oštěpaře Andrease Thorkildsena, Matthiase De Zorda, Marii Abakumovovou a čtvrtkařku Sanyu Richardsovou-Rossovou. 

Keňský atlet David Rudisha
zdroj: isifa/EPA autor: SOEREN STACHE

Rudisha absolvuje v Ostravě už svůj čtvrtý start, poprvé se však představí jako úřadující mistr světa i světový rekordman. Organizátoři si slibují, že nejlepší světový atlet roku 2010 zaútočí na devět roků starý rekord mítinku 1:43,24. Rudishův světový rekord má hodnotu 1:41,01.

"Za jeho start jsme rádi i proto, že Rudisha podobně jako Bolt patří k atletům, kteří na mítincích startují jen velmi střídmě. Mimo nás před olympiádou poběží už jen v Dauhá a New Yorku," uvedl sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Přitažlivost letošní osmistovky zvyšuje účast českého půlkaře Jakuba Holuši, čerstvého halového vicemistra světa z Istanbulu. "Kdo by se netěšil na souboj s Rudishou," radoval se opavský atlet.

Na nový rekord mítinku mají organizátoři políčeno i v ženské čtvrtce. Bývalá mistryně světa Američanka Richardsová-Rossová by měla atakovat čas Táni Kocembové 49,67 z roku 1983. "Byla tu i vloni, ale to neměla takovou formu jako letos v úvodu sezony," podotkl Juck.

Lahůdkou mají být souboje oštěpařů. Mezi ženami bude tradiční účastnici mítinku od roku 2006 Špotákové dělat konkurenci její největší rivalka Ruska Abakumovová, která českou hvězdu na Zlaté tretře vždycky porazila. Mužskou soutěž ozdobí dvojnásobný olympijský vítěz Nor Thorkildsen, německý mistr světa De Zordo, jimž se postaví tréninková skupina ředitele mítinku Jana Železného v čele s Finem Tero Pitkämäkim, Petrem Frydrychem či Vítězslavem Veselým.

"Jestli nikdo nevypadne, bude to opravdu skvělý závod. Thorkildsen vždy předvede vynikající standard, De Zordo je vycházející hvězda a stoprocentní kandidát na medaili v Londýně," mínil Železný, který má po soustředění v Jihoafrické republice radost i z formy svých svěřenců. Hlavní hvězdou 51. ročníku ostravského mítinku bude fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články