Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlatou tretru ozdobí Maslák, Adamsová i souboj oštěpařů

Ostrava - Olympijský vítěz v hodu oštěpem Keshorn Walcott, nejlepší český oštěpař Vítězslav Veselý nebo mistr Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák - to jsou první ze zvučných jmen, která se zúčastní 52. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra 2013. Do Ostravy 27. června dorazí také dvojnásobná olympijská vítězka ve vrhu koulí Valerie Adamsová.

Pavel Maslák
zdroj: ČT sport

Mužský oštěp bude znovu jednou z hlavních disciplín vítkovického mítinku. Poté, co Barbora Špotáková oznámila odchod na mateřskou dovolenou, organizátoři uspořádají jen souboj mužů a své síly v něm změří vítěz Diamantové ligy Veselý s nečekaným olympijským šampionem Walcottem. "Ostrava je historicky osvědčeným místem pro kvalitní vrhačské výkony a příští rok by to nemělo být jinak," vzkázala devatenáctiletá kometa světového oštěpu. Pro Walcotta bude Zlatá tretra vůbec prvním profesionálním mezinárodním mítinkem v kariéře. Pořadatelé usilují i o další hvězdy včetně Nora Andrease Thorkildsena.

Ostrava nebude ochuzena ani o dalšího atleta, který v uplynulé sezoně udělal díru do světa: havířovského rodáka Masláka, který zazářil na čtyřstovce a stal se mistrem Evropy. Pořadatelé mají v plánu dát na čtvrtce dohromady kvalitní sestavu, která by atakovala rekordní čas Zlaté tretry 44,70 Alberta Juantoreny z roku 1976. "Je dobré, že se ten termín posunul, mohli bychom být už rozzávodění a mohly by padnout kvalitní časy. Třeba i ten letitý rekord," řekl Maslák, který už ví, že v Ostravě s ním poběží juniorský mistr světa a stříbrný z londýnské olympiády Luguelin Santos.

Zlatá tretra znovu usiluje i o nejslavnějšího atleta současnosti Usaina Bolta, který ve Vítkovicích startoval už šestkrát. Podle manažera mítinku Alfonse Jucka jsou jednání v začátcích. "Je to s ním složité, jeho program je ještě nabitější. Budeme s ním mít další jednání na vyhlášení Atleta roku v Barceloně, kde bude i jeho trenér. Řekl bych, že je to ve stejné poloze, v jaké to bylo loni v listopadu," uvedl Juck. Do programu Zlaté tretry se po dlouhých 22 letech vrátí také ženský vrh koulí. Její hlavní protagonistkou bude dvojnásobná olympijská vítězka Novozélanďanka Adamsová.

Vítkovický stadion prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž první fáze by měla být dokončena těsně před mítinkem. Zlatá tretra i proto posunula termín na závěr června. Atleti by měli soutěžit mimo jiné už na novém rychlém povrchu, který je zatím položen pouze na dvou stadionech ve světě. "Má být tvrdý a rychlý, věříme, že na něm zase nějaké rekordy padnou," řekl Oldřich Zvolánek z organizačního výboru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články