Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zlatou ligu nahradí liga diamantová

Monako - Mezinárodní atletická federace IAAF chystá od příštího roku novou sérii mítinků, která nahradí současnou Zlatou ligu. Soutěž se bude jmenovat Diamantová liga a tvořit ji bude minimálně dvanáct mítinků po celém světě. Dosud seriál zahrnoval pouze závody v Evropě. IAAF chce vytvořením nové soutěže docílit častějších soubojů elitních atletů a zatraktivnit sport pro fanoušky.

Federace po dvoudenním zasedání v Monaku uvedla, že potvrzeny jsou zatím podniky v Londýně, Gatesheadu, Lausanne, Paříži, Oslu, Stockholmu, Monaku, Bruselu, Curychu, New Yorku, Eugene a v Šanghaji. V jednání jsou také závody v Dauhá, Berlíně a Římě. Konečná podoba kalendáře bude oznámena na konci letošní sezony.

Soutěž dostala jméno podle diamantu v ceně 80 000 dolarů, které na konci seriálu dostanou atleti s nejvíce body v jednotlivých disciplínách. Na každém mítinku bude navíc na odměnách rozděleno 416 000 dolarů. Ve Zlaté lize se atleti, kteří vyhrají všech šest závodů, dělí o prémii milion dolarů.

Podle agentury Reuters by měli atleti s IAAF podepsat smlouvy, podle kterých budou muset startovat minimálně na sedmi z dvanácti mítinků. Vybrané disciplíny se budou v jednotlivých dějištích střídat. Například mužská stovka se v jednom roce může konat na polovině mítinků a v další sezoně ji uvidí druhá část.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články