Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zlatá tretra znovu přivítá světovou hvězdu. Do Ostravy dorazí koulařský rekordman Crouser

Mistr světa ve vrhu koulí Ryan Crouser se představí na letošní Zlaté tretře. Manažer atletického mítinku Alfonz Juck doufá, že by americká hvězda mohla v Ostravě zaútočit na překonání svého světového rekordu.

Ryan Crouser
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Crouser je výkonem 22,43 metru z roku 2020 rekordmanem ostravského mítinku. Jeho dva roky starý světový rekord má hodnotu 23,37. "Má skvělou formu. Změnil taktiku, aby mohl házet ještě dál. Jediný na planetě hází za 23 metrů a říká, že by mohl hodit i přes 24 metrů. Na Tretře by mohl atakovat vlastní světový rekord," řekl Juck.

V koulařské soutěži se představí také český rekordman Tomáš Staněk, který v úterý vstoupil do sezony kvalitním výkonem 21,71 metru na mítinku v Turnově. "Letos jsem ve skvělé formě. A i když to bude velmi těžké, jsem připraven bojovat o nejvyšší příčky a pokoření 22 metrů by byla před bouřlivým ostravským publikem skvělá třešnička," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

V ohrožení by mohl být za měsíc i rekord mítinku na 400 metrů 49,99 sekundy, který už před čtyřiceti lety zaběhla Táňa Kocembová (později Netoličková). "O Ostravě mám jen samé pozitivní zprávy o publiku a rychlé dráze. Bude pro mě ctí pokoušet se překonat jeden z nejstarších rekordů mítinku," vzkázala Paulinová.

Velká očekávání mají pořadatelé také od více než dvoumetrového diskaře Kristjana Čeha, jenž loni nevyhrál jen dva z jednadvaceti závodů, na nichž startoval. Úřadující světový šampion má sedm hodů za 70 metrů. "Na Ostravu se těším a věřím, že se mi podaří dlouhé hody," vzkázal čtyřiadvacetiletý Slovinec. "Slibujeme si od něj první sedmdesátimetrový hod v historii Tretry," dodal na jeho adresu Juck.

Největší hvězdou letošního ročníku bude již dříve ohlášený tyčkař Armand Duplantis. "Chceme pokračovat v tradici, že nejlepší atleti světa jezdí do Ostravy. Předtím to byl Usain Bolt, teď Duplantis," poznamenal Juck. Soutěž tyčkařů se přesune pod hlavní tribunu. "Vítr se v sektoru, kde se skákalo dosud, hodně točí. Teď bude stejný a stabilní. Věříme, že jsme udělali maximum pro to, aby se v případě jeho velké formy skočilo hodně vysoko," vysvětlil ředitel Zlaté tretry Jan Železný.

Jeho svěřenec Jakub Vadlejch by měl být ozdobou oštěpařské soutěže, kde by neměli chybět ani olympijský vítěz Níradž Čopra a mistr světa Anderson Peters. "Nic lepšího vidět nemůžeme. Věřím, že to bude hezká podívaná," prohlásil Železný. Vadlejchovi věří. "Nechci to zakřiknout, ale vypadá o něco lépe než loni. A to už házel daleko. Viděl jsem na tréninku věci, které jsem ještě u nikoho neviděl. Ani u sebe," dodal světový rekordman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články