Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlatá tretra příští rok v Diamantové lize nebude

Ostrava - Atletická Zlatá tretra se v příští sezoně neobjeví v nové Diamantové lize. Nepříznivá zpráva pro pořadatele ostravského mítinku přišla od Mezinárodní atletické federace (IAAF), den před 48. ročníkem závodu. V seriálu, který má nahradit Zlatou ligu a Světovou atletickou tour, je čtrnáct mítinků v Americe, Asii, na Blízkém Východě a ve střední Evropě. Diamantová liga začne v příštím roce 14. května v katarském Dauhá a skončí 27. srpna v Bruselu.

Až do tohoto týdne bylo už od 2. března potvrzeno dvanáct mítinků, na pondělním zasedání vedení IAAF Diamantové ligy v Berlíně přibyli dva ze tří kandidátů. Ze hry vypadl Berlín. Podle zprávy Mezinárodní atletické federace se Ostrava o Diamantovou ligu vůbec neucházela. "To není pravda. Velmi jsme usilovali se do této vybrané společnosti dostat," řekl novinářům v Ostravě za organizátory Miroslav Černošek. "A dokonce naši žádost posuzovali," uvedl sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Rozhodnutím IAAF prý ostravská snaha nekončí

Organizátoři chtějí ve středu dokázat, že by si v budoucnu Diamantovou ligu zasloužili. "Chceme se ukázat celému atletickému světu," upozornil Černošek zejména na start nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta. "Naší výhodou také je, že Zlatá tretra je finančně zajištěná a nahrává nám ekonomická krize, která může v budoucnu vybraným mítinkům uškodit," míní Černošek.

Juck nedávno tvrdil, že bez Diamantové ligy bude velmi obtížné organizovat světovou atletiku. Černošek mu však nyní oponuje. "Všichni tvrdili, že se velká atletika nedá dělat bez Zlaté ligy, a také to šlo," uvedl. "Teď řešíme organizační věci středečního závodu, pak probereme další možnosti," dodal tiskový mluvčí pořadatelů Karel Tejkal.

V Diamantové lize se budou točit velké peníze

Na každém z mítinků Diamantové ligy by mělo být rozděleno na odměnách skoro 300 000 eur (přes osm milionů korun). Pro atleta, který ve své disciplíně zařazené do takzvané "IAAF Diamond Race" získá nejvíce bodů, bude připraven čtyřkarátový diamant v hodnotě 63 000 eur (asi 1,7 milionu korun). Podrobnosti v pravidlech nového seriálu vedení IAAF bude nyní dolaďovat a projekt představí v srpnu v Berlíně při mistrovství světa.

Program Diamantové ligy pro rok 2010:

14. května - Dauhá, 23. května - Šanghaj, 4. června - Oslo, 10. června - Řím, 19. června - New York, 3. července - Eugene, 8. července - Lausanne, 11. července - Gateshead, 16. července - Paříž, 22. července - Monako, 26. července - Stockholm, 13.-14. srpna - Londýn, 19. srpna - Curych, 27. srpna - Brusel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články