Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Zlatá tretra před ME prozkouší Vadlejcha i rekordmana Duplantise

Hokejová Ostrava se přeměnila na atletické centrum. Zlatá tretra po roce opět přilákala řadu hvězd včetně tyčkařského fenoména Armandema Duplantise, který svoje loňské prvenství obhajuje měsíc po zdolání světového rekordu na mítinku Diamantové ligy v Sia-menu. Čeští fanoušci vyhlížejí i výkony oštěpaře Jakuba Vadlejcha, pro kterého je Ostrava poslední ostrá zkouška před mistrovstvím Evropy. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte živě od 17:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Forma je nejlepší v životě, chci to dokázat, říká Vadlejch před Zlatou tretrou

Aktuálně nejlepší český atlet Vadlejch ukazuje v úvodu olympijské sezony výbornou formu. V březnu v jihoafrickém Potchefstroomu z plného tréninku vyhrál menší závod výkonem rovných 87 metrů. Ostrý start do sezony absolvoval 10. května na Diamantové lize v Dauhá, kde hodil 88,38 metru a porazil všechny soupeře v čele s olympijským šampionem a úřadujícím mistrem světa Níradžem Čoprou. 

Navázal tak na loňské úspěchy ze startů v Monaku a Curychu a ve finále seriálu v Eugene. "Čtyři Diamantové ligy za sebou se mi nikdy nepodařilo vyhrát, jsem na to pyšný. Jsem rád, že jsem se do toho stavu dostal. To bych si nikdy nepředstavil, že bych v takové situaci mohl být," pochvaloval si.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čopra si s Vadlejchem na Zlaté tretře nezahází

Duel s Čoprou se však kvůli Indovu zranění v Ostravě opakovat nebude, ale na Vadlejcha čeká dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady či úřadující mistr Evropy Julian Weber. Německého oštěpaře Vadlejch několikrát připravil o medaili z globální akce.

"Myslím si, že mě musí milovat," podotkl s úsměvem Vadlejch. "Myslím, že s Julianem jsme velice dobří kamarádi. Víme jeden o druhém, že je to skvělý oštěpař. Oba, když máme ten top den, můžeme hodit daleko. Julian ukázal, že je v životní formě, já jsem ukázal, že jsem taky možná v životní formě. Hodili jsme (letos) centimetr od sebe, ty naše formy jsou podobné," dodal.

Ostravský mítink bude pro třiatřicetiletého vrhače poslední prověrkou před ME, které pro něj bude prvním vrcholem sezony. A i proto pomýšlí v Ostravě na devadesátimetrovou hranici. "Pořád čekám na velké číslo, které tu odhodím. Ale nic říkat nebudu. Poslední roky jsem říkal a házel jsem mezi 82 a 83 metry. Radši překvapím i sám sebe. Věřím, že už jsem naladěný. Myslím, že natrénováno mám za dva lidi. Všechno směřuju k (olympijské) Paříži, ale přišla by mi velká škoda na Evropě nezávodit," řekl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Duplantis je již v Ostravě, v úterý se představí na Zlaté tretře

Největší světovou hvězdou Ostravy bude Duplantis

Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Duplantis v této sezoně ještě neprohrál, ovládl i halové mistrovství světa. Při jeho rekordním pokusu televizní grafika ukázala, že byl reálně ve výšce 629 centimetrů. "Vím, že to byl dobrý skok. Měl jsem rezervu, ani jsem se laťky nedotkl. Nevím, jak přesné to číslo je, ale jestli ano, tak je to velký nakopávač sebevědomí," komentoval to čtyřiadvacetiletý Švéd.

Soutěž oštěpařek ozdobí světová šampionka Haruka Kitagučiová z Japonska. Utká se s ní pět českých oštěpařek včetně Nikoly Ogrodníkové. Největší soupeřkou Kitagučiové by měla být úřadující vicemistryně Evropy Adriana Vilagošová ze Srbska.

Předehru očekávané soutěže tyčkařů obstarají tyčkařky včetně bronzové medailistky z loňského halového mistrovství Evropy Amálie Švábíkové. Favoritkou bude halová mistryně světa Britka Molly Cauderyová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zlatou tretru ozdobí i bahamský sprinter Steven Gardiner

Stovku poběží olympijský vítěz z Tokia Ital Marcell Jacobs i majitel zlaté olympijské medaile ze dvoustovky Kanaďan Andre de Grasse. Po třinácti letech se na Zlatou tretru vrátí ženská stovka. Její hvězdou bude Polka Ewa Swobodová, šestá žena z loňského MS v Budapešti.

Hlavní program Zlaté tretry odstartuje v 18:00, už o dvě hodiny dříve začne soutěž tyčkařek. Ředitel mítinku Jan Železný by byl rád, kdyby se Zlatá tretra svezla na sportovní vlně vyvolané zlatým tažením českých hokejistů na MS. "Moc bych si přál, aby se ta sportovní euforie přenesla i na ten atletický stadion," poznamenal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články