Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlatá tretra chce do Diamantové ligy, ale ne za každou cenu

Praha - Atletický mítink Zlatá tretra se bude letos ucházet o zařazení do Diamantové ligy, ale ne za každou cenu. Seriál prestižních závodů má podepsané smlouvy s jednotlivými závody do konce sezony a je možné, že v příštím roce bude počet mítinků rozšířen. Závod v Ostravě společně s mítinkem v marockém Rabatu zkusí do Diamantové ligy vstoupit, nejdříve ale jeho organizátoři zváží všechna pro a proti.

Jan Železný
zdroj: ČT24

"Diamantová liga je sice prestižní věc, ale když jsme si to spočítali, nedostaneme za to víc peněz," prohlásil Miroslav Černošek z pořádající agentury, která na mítink s rozpočtem přes 30 milionů korun shání peníze. "Účast kvalitních atletů je pro nás prestižnější, v Diamantové lize by to bylo náročnější," řekl Černošek. Problémem je skutečnost, že Diamantová liga diktuje termín závodu a složení disciplín, zatímco nyní se Zlatá tretra snaží přizpůsobit požadavkům atletů a klade důraz na výběr disciplín, kterých by se mohli účastnit čeští atleti.

"Já prodávám mítink včetně atletů. Já potřebuji hvězdy typu Bolta," připomněl Černošek fenomenálního jamajského sprintera, který bude v Ostravě letos pošesté. "Kdybychom vstoupili do Diamantové ligy, mohu si přivodit problémy. Nejsem pesimista, že bychom tam nechtěli, ale obchodně skákat do stropu rozhodně nebudu," uvedl. Konečné rozhodnutí předjímat nechtěl. "Je ale možné, že řekneme i ne. Uvidíme, jak dopadne letošní ročník. Pak o tom budeme debatovat."

Je nám líto, video expirovalo.
Tisková konference ke Zlaté tretře 2012

Sportovní manažer mítinku Alfons Juck se při skládání programu a vymýšlení termínu snaží přizpůsobit. Nejprve se ptá absolutních hvězd, kdy by se jim závod hodil a v jaké disciplíně by chtěli závodit. "To bychom ztratili," řekl Juck. "Diamantová liga je akciová společnost, těžko někdo sám vystoupí z toho, co je výhodné. Je ale šance na rozšíření ligy, než že by někdo vypadl," uvedl.

Nyní má seriál čtrnáct mítinků, rozšířit by se musel o sudý počet. "Děláme všechno pro to, aby se o nás vědělo," uvedl ředitel závodu a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný. Na mítinku Diamantové ligy v Dauhá se sešel s prezidentem mezinárodní federace IAAF, který se ho ptal, jak je možné, že tak často v Ostravě závodí Usain Bolt. "Řekl jsem mu to. On o nás ví a prý nám v boji o Diamantovou ligu drží palce," řekl Železný.

Jamajský sprinter Usain Bolt
zdroj: ČT24

Na startu letošní Zlaté tretry bude osm olympijských vítězů z Pekingu, deset úřadujících mistrů světa z Tegu, jedenáct světových šampionů z Berlína 2009 a celkem 30 medailistů ze světových vrcholných akcí. Novým přírůstkem je olympijská vítězka v běhu na 400 metrů Christine Ohuruoguová z Británie.

Špotáková Abakumovové vyhlásila odvetu

Před domácím publikem se chce vytáhnout i oštěpařka Barbora Špotáková, která v úvodním mítinku Diamantové ligy podlehla své velké soupeřce Rusce Abakumovové. "Definitivně jí v Ostravě chystám odplatu. Ona teďka v Dauhá vůbec neházela dobře a trefila jenom jeden pokus. Já věřím, že se zlepším a Márii Abakumovovou porazím," podotkla s úsměvem olympijská vítězka.

Barbora Špotáková
zdroj: Getty Images

Loni po Zlaté tretře ovšem Špotáková moc dobrou náladu neměla. "Já už tady snad nikdy házet nechci," utrousila po porážce od Slovinky Martiny Ratejové. "Loni jsem sice nadávala, ale na jiných závodech je poloprázdný stadion, kam atleti nejezdí moc rádi. Ostrava má skvělou atmosféru, ráda tam závodím, i když se mi tam nedaří. Jsem optimista, nějak se z toho oklepu, letos se cítím daleko lépe než loni. Věřím, že to bude lepší," uvedla.

Špotáková hovoří o hranici 70 metrů, kterou loni přehodila až při dramatickém závodu na mistrovství světa v Tegu. Letos by ji chtěla pokořit dřív. "Chtěla bych posunout světový rekord, takové mám myšlenky, i když to se musí všechno sejít," prohlásila držitelka historického maxima 72,28 metru z roku 2008. Že by padl rekord už v Ostravě? "Když budou ideální podmínky a nějak se tam šikovně podsmeknu, tak to není úplně nereálné."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články