Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zlatá tretra chce atraktivní termín na začátku června

Za rok se může na poli světové atletiky udát řada zásadních změn a Zlatá tretra bude hledat cesty, jak se s nimi vypořádat. Kategorie IAAF World Challenge, kam nyní ostravský mítink patří, už nebude existovat. V roce 2020 by mělo být místo současných čtrnácti jen dvanáct mítinků Diamantové ligy. Jisté je, že se pořadatelé největšího atletického setkání u nás budou snažit o termín v první polovině června.

Zlatá tretra
zdroj: ČTK autor: Slavek Ruta

Pořadatelé čekají, do jaké kategorie atletických závodů se po plánované reformě Zlatá tretra zařadí. Od příští sezony se bude snižovat počet mítinků Diamantové ligy a v souvislosti s tím nastanou i úpravy v nižších kategoriích, kam spadá tradiční ostravský mítink.

Vzhledem k olympijským hrám v Tokiu, které budou na přelomu července a srpna, organizátoři Zlaté tretry nechtějí mítink pořádat tak pozdě jako letos. "Konec června je bezpředmětný. Nechceme jít ani do května kvůli počasí a formě atletů. Budeme se snažit to dát do první poloviny června, kdy je to ale v Evropě našlapané Diamantovými ligami. Takže někam mezi ně," uvedl sportovní manažer mítinku Alfonz Juck.

O budoucnosti světových mítinků se rozhodne kolem MS

Jeho idea pro 59. ročník Zlaté tretry zůstává stejná. Znovu chce nabídnout špičkovou světovou i českou atletiku. Je ale otázkou, v jakém z nově vzniklých okruhů bude. "Kolem mistrovství světa v Dauhá se bude velmi intenzivně diskutovat a po něm bude muset padnout zásadní rozhodnutí, které ovlivní budoucnost jednodenních mítinků na celém světě," uvedl Juck.

Otázkou je rovněž redukce mítinku té nejvyšší kategorie – Diamantové ligy. "Dva mítinky by měly vypadnout. Okruh pod ní získá dva velmi kvalitní mítinky, které se musejí zařadit," poznamenal Juck.

Otázkou je také budoucnost technických disciplín v Diamantové lize, protože některé z nich v rámci redukce programu vypadnou. Právě techniky přitom ve čtvrtek patřily k ozdobám Zlaté tretry. Magnus Kirt letos jako první oštěpař překonal devadesátimetrovou hranici, Maria Lasickeneová posunula ve výšce rekord mítinku na 206 centimetrů a útočila i na světový rekord 210, novým rekordmanem mítinku se výkonem 593 centimetrů stal tyčkař Sam Kendricks.

"Rozhodně jdeme cestou, že techniky chceme nabídnout. IAAF musí něco udělat, aby se postarala o disciplíny, které vypadnou z Diamantové ligy. I ty musejí mít fórum, kde se ti nejlepší utkají," řekl manažer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články