Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlatá liga má po mítinku v Římě čtyři adepty na jackpot

Řím - Čtyři z dosavadních pěti atletů si udrželi šanci na podíl z milionového jackpotu, neboť vyhráli i třetí díl Zlaté ligy v Římě. Mítink ozdobily sprinty a zejména fantastický běh Američana Tysona Gaye na 100 metrů v letošním nejlepším výkonu 9,77 sekundy. Na stejné trati žen předvedla jamajská sprinterka Kerron Stewartová dokonce nejrychlejší čas za posledních devět let 10,75 sekundy. Řím viděl celkem šest nejlepších výkonů sezony a stal se nejkvalitnějším mítinkem v dosavadním průběhu roku. Zlatá liga bude pokračovat příští týden v pátek v Paříži, 28. srpna v Curychu a 5. září v Bruselu.

Stewartová je jedním ze čtyř kandidátů na jackpot se třemi výhrami na kontě. Neporazitelnost udrželi také ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele a americká čtyřstovkařka Sanya Richardsová. Naopak z boje o milion dolarů vypadl finský oštěpař Tero Pitkämäki, kterého v poslední sérii překonal olympijský vítěz Andreas Thorkildsen z Norska hodem dlouhým 87,46 metru.

Na římském oválu zářili sprinteři

Trojnásobný mistr světa Gay v přímém souboji porazil o 11 setin Jamajčana Asafu Powella a vyrovnal americký rekord. Zároveň vytvořil rekord mítinku a hodil rukavici svému největšímu rivalovi a světovému rekordmanovi Usainu Boltovi z Jamajky. Trojnásobný olympijský vítěz letos běžel zatím nerychleji v Kingstonu za 9,86 sekundy. Gay předvedl dělený šestý čas historie. Powell si připsal 51. závod pod deset sekund.

Stewartová porazila o 16 setin svou krajanku Shelly-Ann Fraserovou, o setinu pod deset sekund se dostala také třetí v cíli Chandra Sturrupová z Baham. Naposledy běžela tak rychle v roce 2000 Američanka Marion Jonesová, jejíž pověst později zle pošramotila dopingová aféra.

Bekele předběhl tři Keňany

Bekele vyhrál běh na 5000 metrů v nejlepším čase sezony 12:56,23 minuty před třemi útočícími Keňany, kteří doběhli za ním. Bekele v posledním okruhu stále zrychloval a na závěrečných 150 metrů zařadil další stupeň, na nějž už druhý Mark Kiptoo ani třetí Leonar Komon nestačili. Rychlý závod přinesl osobní rekordy pro druhého až sedmého vytrvalce.

Zatímco v minulém závodu v Oslu vyhrála až na pokusy, tentokrát Isinbajevové stačil jediný úspěšný pokus na základní výšce 475 cm, k níž pak přidala deset centimetrů, a tudíž i letošní světové maximum. Richardsová opět prokázala svou neporazitelnost, kterou na čtyřstovce drží ve Zlaté lize už od mítinku v Curychu v roce 2004.

Nejrychlejší patnáctistovku sezony předvedla Marjam Yussuf Džamalová z Bahrajnu, která proběhla cílem v rekordu mítinku 3:56,55 minuty. Z čela letošních tabulek vymazala čas 3:58,79 minuty Etiopanky Gelete Burkaové.

Sprinterky Kerron Stewartová a Carmelita Jeterová na mítinku v Římě
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články