Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Zklamaný Veselý: Spíš jsem prohrál zlato, než vyhrál stříbro

Amsterdam - V tréninku měl zdravotní problémy, přesto je Vítězslav Veselý na dobré cestě v přípravě na olympijské hry do Ria. Na evropském šampionátu v Amsterdamu obhájil stříbro, byť se necítil ve své kůži. Podle svých slov ale spíš prohrál zlato, než vybojoval stříbro.

Po středeční kvalifikaci mluvil o tom, že kvituje závod hned další den. Bolístky se totiž projeví nejvíc až po dvou dnech. "Může se člověk cítit od rána unavený a nakonec je to dobrý na sektoru a naopak. Teď to bylo o zkušenostech," uvedl. "Důležité ale pro mě je to, že vím, že to může lítat. Musím to tam najít, energie tam je," prohlásil po finále.

Nebyl rozhodně velkým favoritem na medaili, i když v kvalifikaci hodil nejlepší výkon sezony 84,82 m. Letos dvakrát hodil za 91 metrů Němec Thomas Röhler, Fin Antti Ruuskanen přehodil 88 m. Oba ale skončili za ním. "Na začátku to vypadalo, že se Ruuskanen chytil, ale pak to padlo. Asi ho taky něco bolelo, nezkusil ani poslední hod, i když stříbro bylo docela nízko," komentoval Veselý svůj výkon 83,59 metru.

Röhlerovi zase prý nejely nohy. "Dost se to zamíchalo tou včerejší kvalifikací. To s tím strašně zamávalo," mínil Veselý. "Já jsem strašně unavený, všechno mě bolí. Dost mě bolelo tříslo po včerejšku, bál jsem se, aby mi tam něco neruplo," přiznal. I proto si dá od házení minimálně týdenní pauzu. "Röhler chtěl strašně závodit, byl ale vyčichlej. Oštěp je jedna z disciplín, co vás nejvíc vytrápí, když je finále den po kvalifikaci," uvedl.

Jeho medaile může být dárkem pro trenéra a světového rekordmana Jana Železného, který před třemi týdny oslavil 50 let. "Bylo by to pěkný, že?" pousmál se. Ale rozhodně to tak prý nemyslel. "Co si budeme povídat, vítěz je jen jeden. Medaile je pěkná, ale když jsem viděl, že ostatní jsou v háji, tak jsem chtěl to první místo," přiznal.

Ve finále byli tři Češi, všichni Železného svěřenci. Jakub Vadlejch, letos nejlepší Čech, ale o devět centimetrů nepostoupil do užšího finále. Jaroslav Jílek byl desátý. "Moc mě to mrzelo, hlavně u Kuby (Vadlejcha), má letos excelentní výsledky. Něco ho bolelo, co jsem zaznamenal, i když člověk o tom nemluví, aby si to nepřipomínal. Je to o zkušenostech, třeba na olympiádě se zlepší," věří týmovému kolegovi.

Nyní si odpočine, neboť mu hodně sil vzala i nemoc na začátku sezony po mítinku v Šanghaji. "Trvalo chvíli, než jsem se z toho sebral, ale už je to dobrý," ujistil. Pak ho trápila záda i rameno, ale hlavně achilovky. "Člověk něco potrénuje, pak už kvůli tomu nemůže, aby se to zase nerozjelo. Důležité je se teď dá do kupy kvůli Riu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články