Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Zemřel Zátopkův trenér Jan Haluza

Praha - Ve čtvrtek zemřel ve věku 97 let atletický trenér a politický vězeň Jan Haluza. Byl jediným trenérem běžce Emila Zátopka a nositelem Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. O úmrtí informovala Ivana Lázniková z Folklorního sdružení ČR, jehož byl Haluza dlouholetým spolupracovníkem. Haluza byl loni oceněn státním vyznamenáním za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Expozice Emila Zátopka v kopřivnickém muzeu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ve svém mládí byl Haluza vynikajícím sportovcem a československým reprezentantem v atletice. Poté se stal prvním a jediným trenérem Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze. 

Jako významný funkcionář Československé strany lidové na Zlínsku byl po roce 1948 zatčen, obviněn z podvratné činnosti a hospodářské špionáže a odsouzen k šesti letům těžkého žaláře.

Následně byl obviněn i ze členství ve skupině Milady Horákové, při výsleších krutě mučen a po odsouzení vězněn v Jáchymově. Po roce 1989 se zasloužil o obnovení TJ Orel. Poslední rozloučení se uskuteční v kostele v Moravském Písku 29. srpna ve 14:00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články