Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Zemřel bývalý koulařský šampion Hunter. V dopingovém skandálu BALCO svědčil proti Jonesové

Ve věku dvaapadesáti let zemřel někdejší mistr světa ve vrhu koulí C. J. Hunter. Americký atlet zvítězil na šampionátu v Seville 1999, poté se však zapletl do dopingového skandálu laboratoře BALCO. V něm figurovala také jeho bývalá manželka Marion Jonesová, proti níž Hunter v případu svědčil.

Marion Jonesová a C. J. Hunter během olympiády v Sydney (2000)
zdroj: ČTK/AP autor: Jones M. Carter

Pozdější sprinterskou hvězdu Jonesovou Hunter poznal na univerzitě, kde hrála basketbal a on byl trenér vrhačů. Kvůli jejich vztahu musel vysokou školu opustit. V roce 1998 se s Jonesovou oženil, ale manželství vydrželo jen čtyři roky.

Mezitím ukončil Hunterovu kariéru dopingový skandál, když měl před olympijskými hrami 2000 v Sydney pozitivní test na nandrolon. O několik let později začal spolupracovat s vyšetřovateli, kteří se zabývali dopingovou aférou kolem laboratoře BALCO.

Ta se stala v roce 2003 centrem dopingového skandálu kolem vývoje a používání anabolického steroidu tetrahydrogestrinonu (THG).

Hunter vypovídal i proti své bývalé manželce Jonesové, kterou nařkl z dopingu před OH v Sydney i přímo při nich. Tam Jonesová získala tři zlaté a dvě bronzové medaile.

Úspěšná sprinterka a dálkařka Jonesová dlouho užívání zakázaných látek popírala, ale v roce 2007 se přiznala, že v letech 2000 a 2001 dopovala. Medaile ze Sydney musela vrátit stejně jako stříbro a bronz z MS 2001 v Edmontonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články