Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Železný se znovu nervoval, Veselého stříbro má pro něj cenu zlata

Curych - V záběrech vypadal po nejdelším hodu svého svěřence celkem klidně, ale vnitřně prožíval v Curychu na tribuně obrovské nervy. Na hlavě Janu Železnému nejspíš přibylo pár šedivých vlasů. Nejprve po kvalifikaci, v níž se Vítězslav Veselý trápil, potom s druhou skupinou, z níž nepostoupili Petr Frydrych a Jakub Vadlejch. Potom v dramatickém finále s Barborou Špotákovou a opět s Veselým, který také musel o stříbrnou medaili hodně bojovat.

Jan Železný na ME při finále oštěpařů
zdroj: ČT sport autor: ČT sport

"Obrovské nervy, ještěže už je konec," ulevil si Železný. Svého svěřence pochválil i proto, že Veselý se po loňské sezoně trápil s bolavým kolenem a přišel o hlavní část podzimní přípravy. "Proto to druhé místo má pro mě cenu zlata. Nemohl být tak dobře připravený jako loni, ale i tak to vyválčil úplně skvěle," radoval se.

Jeho svěřenci ve finále závodili jako přes kopírák. Špotákovou k útoku nahecoval povedený pokus Srbky Tatjany Jelačové, Veselého zase hod Lassiho Etelätala z Finska. "Bylo to naštěstí v době, kdy měl ještě dva pokusy, takže jsem tomu věřil, že to hodí. V rozcvičování předvedl krásný hod, takže jsem věděl, že na to má," uvedl Železný.

Na hod Anttiho Ruuskanena za 88 metrů podle kouče Veselý neměl. "Byl dneska fakt vynikající, házel krásně, zasloužil si vyhrát. Takže pro nás je stříbrná medaile neuvěřitelná," uvedl trenér. Věděl, že jeho svěřenec měl výpadek v tréninku, neseděl mu krátký rozběh ani tvrdý povrch. "Ten je na prd, to musel vymyslet nějaký blázen. Přesto hodil skoro 85 metrů na velké soutěži," chválil.

Soutěž dopadla podle Železného přesně tak, jak měla. "Ruuskanen, Víťa a Pitkämäki jsou v letošní sezoně nejlepší Evropané," řekl. Mrzelo ho, že Veselý odsunul právě Pitkämäkiho, který v jeho skupině před třemi lety trénoval. "Ale Ruuskanen si to zasloužil, byl nejlepší," uznal. A nervy si nakonec užil. "To jo a nejvíc tady s Víťou, to bylo emočnější," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závěrečného dne ME
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články