Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Železnému to stále hází, porazil svěřenkyni Špotákovou

Kladno – Světový rekordman Jan Železný ukázal své svěřenkyni Barboře Špotákové, že stále nic neztratil ze svého umění a že má vicemistryni světa pořád co radit. Minimálně co se týče hodu oštěpem na cíl. Společně s šéftrenérem atletické reprezentace Tomášem Dvořákem a překážkářem Petrem Svobodou podpořili zakončení letošního projektu Českého atletického svazu Atletika pro děti. Zástupci Sportovního klubu Jedličkova ústavu v Kladně zde také od Špotákové převzali darovací šek na 40 tisíc korun.

Jan Železný na exhibici v Kladně
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Na kladenském stadionu Sletiště se sešlo přes 600 malých sportovců, kteří mohli obdivovat umění trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa Jana Železného. Ten spolu s Dvořákem a Špotákovou házel na cíl ve vzdálenosti zhruba 20 metrů. O výkony se ovšem pokoušli vsedě, aby tak napodobili odhodové postavení postižených atletů.

Barbora Špotáková hned na úvod ukázala, že kromě dalekých hodů umí i přesně mířit. Na výhru nad svým koučem si ale nevěřila. "Souboj s Honzou je vlastně vždy dopředu prohraný. Přece jenom je to mistr oštěpu a mně ještě stále chybí pár let zkušeností," prohlásila se skromností olympijská medailistka.


Jan Železný házel s rozvahou a k tyčce se ve čtyřkolové soutěži přiblížil nejvíc. Porazil tedy jak Tomáše Dvořáka, tak i svoji svěřenkyni, která má stále po světovém šampionátu formu. Právě tím Železný vysvětloval svůj úspěch. Létalo mi to blíž, protože už jsem z formy, tvrdil.

Svoboda byl na bedně - ze tří závodníků

Halový mistr Evropy na překážkách Svoboda společně s českou rekordmankou v sedmiboji Eliškou Klučinovou závodil na vozíku proti postižené Anně Vocelové, jedné z nejlepších českých juniorských atletek na vozíku. Ta však závod na sto metrů s přehledem vyhrála před Klučinovou. "Konečně jsem zase byl na bedně, sice jen ze tří, ale co se dá dělat," usmíval se Svoboda.

On i Klučinová letošní sezonu vynechali kvůli zranění. "Takže jsem vlastně celý rok trénoval na tohle a aspoň jsem si trochu užil ten závodní adrenalin," řekl. Na trati z vozíku dokonce vystoupil. "Chtěl jsem pořádně zabrat, ale nejednou mi utekl vozík, komentoval český reprezentant situaci, kdy se sice pořádně zapřel nohama, ale jeho pojízdná židle zůstala stát.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články