Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ze sedmé příčky k bronzu. Čapková má po diskvalifikaci soupeřek medaili z ME

Praha ‒ Mílařka Tereza Čapková po dlouhých pěti letech získá bronzovou medaili z mistrovství Evropy v Helsinkách. Čapková doběhla v roce 2012 sedmá, pět jejích soupeřek už bylo od té doby ale diskvalifikováno. Z výsledkové listiny byly dodatečně smazány Turkyně Alptekinová, Ukrajinka Miščenková a reprezentantky Ruska Išovová a Ugarovová. Jako poslední neprošla dopingovým sítem další zástupkyně Turecka Gamze Bulutová.

Tereza Čapková
zdroj: atletika.cz autor: A. Gräf

Čapková bere celou situaci s úsměvem. "Je to spíš takové morální vítězství. Třeba alespoň ve výsledcích budu moct svým dětem jednou ukázat: ‚Podívejte, byla jsem třetí na Evropě,’" řekla česká atletka.

Otázkou zůstává, jak velkým přínosem je pro sportovkyni medaile, kterou získá dodatečně až po pěti letech. Čapková ale nepřemýšlí o tom, co by bylo, kdyby si cenný kov pověsila na krk už v Helsinkách v roce 2012.  "Na kdyby se nehraje a nechci přemýšlet nad tím, o kolik bych třeba měla peněz víc na přípravu," dodala.

"S trochou nadsázky můžu říct, že je to takové pěkné zakončení mojí kariéry na dráze. Přála bych si, aby takových případů, jako je ten můj, už jen ubývalo a sportovci si mohli prožít ten krásný pocit ze zisku medaile přímo po závodě, a ne o pět let později," řekla devětadvacetiletá Čapková, která se nyní věnuje silničním běhům.

Turkyně Bulutová byla diskvalifikována kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu a byly jí smazány všechny výsledky od roku 2011. Přišla tedy nejen o zlato z mistrovství Evropy v Helsinkách z roku 2012, ale taktéž jí bude odebráno stříbro ze stejné trati, které získala na olympiádě v Londýně.

Zdroj
atletika.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články