Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zdraví je přednější, vysvětluje Železný neúčast Špotákové

Ostrava – Ředitel Zlaté tretry Jan Železný lituje, že se známého atletického mítinku nezúčastní jeho svěřenkyně Barbora Špotáková. Dvojnásobná olympijská vítězka se totiž poslední chvíli odhlásila kvůli podezření na zánět slepého střeva. "Je to nešťastné. Bára se do Ostravy těšila, chtěla házet, ale zdraví je přednější," uvedl Železný, který doufá, že se letošní 53. ročník jinak povede. "Snad všechno klapne a půjdou časomíry," řekl s úsměvem.

Železný přiznal, že na Městském stadionu ve Vítkovicích se cítí nejlépe. "Sice mám trochu jiné oblečení, než jsem míval, ale cítím se tu jako doma," řekl s tím, že přechod od závodů na pomyslný druhý břeh je velice náročný. "Jestliže 20 let házíte ve světové špičce a najednou víte, že musíte skončit, tak když končily poslední závody, probudil jsem se ve tři ráno a v podstatě jsem brečel, protože tahle etapa života skončila. Musíte se s tím vyrovnat a hledat nějakou cestu, v čem by člověk chtěl pracovat a která by ho naplňovala," uvedl.

Vedle trénování se věnuje i sportovní diplomacii, do níž patří i post ředitele mítinku. "Pár hodin před začátkem Zlaté trety jsem nervóznější. Aby nepršelo, aby se vám nikdo neodhlásil, aby běžela časomíra tak, jak má. Jsem rád, když podnik vždycky skončí a je úspěšný," prohlásil Železný.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty

Jeho svěřenkyně oštěpařka Barbora Špotáková měla být jednou z hvězd mítinku. Nakonec skončila v nemocnici. "Nikdy nevíte, co se může stát. Ale my se na to vždycky snažíme nějak reagovat. Jsem třeba hrozně moc rád, že jsme dokázali do Ostravy dostat Bohdana Bondarenka, a věřím, že tu lidé uvidí skok vysoký kolem 240 cm," přál si trojnásobný olympijský vítěz.

Právě trénování ho přece jen baví daleko více než diplomacie. "To je prostě má parketa, trochu tomu rozumím, vybral jsem si ji a snad to dělám slušně. Vím, že to taky nebude trvat moc dlouho, protože je to hodně náročné. Jsem daleko více od rodiny, než když jsem závodil. Ale tuhle cestu jsem si vybral," řekl a jedním dechem přiznal, že mu jeho "pokerface" ne vždy vychází.

"Snažím se, aby na mě nebylo nic znát. Dělal jsem to i jako závodník, ale bohužel nedá se to úplně skrývat. Ale když sedíte na tribuně, nemůžete do toho zasáhnout. Záleží hlavně na tom, v jaké pohodě ti závodníci v určitou chvíli jsou. Vždycky trnu, aby mi Bára nebo kluci hodili daleko," řekl Železný.

Ten své síly upíná i k Nadaci české olympijské reprezentace, coby její prezident se snaží pomáhat dětem ze sociálně slabých rodin. "To je důležitá součást mého života. V tuhle chvíli máme hlavně díky Českému olympijskému výboru poměrně hodně prostředků. Podporujeme asi 300 dětí, které mohou začít trénovat fotbal nebo hokej. A třeba Čokoládová tretra zase může přivést děti k atletice," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články