Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zákaz sportování ohrožuje fyzické i duševní zdraví mládeže, varuje šéf světové atletiky Coe

Šéf Světové atletiky (WA) Sebastian Coe vyzval britskou vládu k povolení sportování dětí a mládeže navzdory koronaviru. Zákaz podle něj ohrožuje duševní i tělesné zdraví mladé generace. Británie kvůli zhoršení situace zavedla od 5. listopadu uzávěru, při které mají děti zakázané veškeré volnočasové aktivity včetně sportu. Obdobná situace panuje od 12. října i v Česku, kdy se zastavil organizovaný amatérský sport včetně toho mládežnického.

Sebastian Coe
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Při komentování situace na ostrovech Coe ve sloupku v deníku Daily Mail upozornil, že všechna opatření proti koronaviru vážně dopadají na mladou generaci. A právě sport považuje za možnou kompenzaci.

"Zajistit, že děti mají pravidelnou tělesnou výchovu, strukturovaný trénink a možnost si pobíhat a hrát během lockdownu, může přinést nezpochybnitelné benefity pro duševní zdraví - zvýšení sebevědomí, posílení pozitivních vztahů mezi vrstevníky, zlepšení nálady, pěstování soudržnosti v komunitách a samozřejmě zůstat zdravý a fit," argumentoval Coe.

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů poukázal také na to, že v Británii hraje sport důležitou roli v podpoře znevýhodněných dětí. Různé kluby charitativních organizací zaměřené na volnočasové aktivity mládeže ale nesmějí fungovat.

Právě nyní by přitom podle Coea rodiny v obtížné sociální situaci potřebovaly takovou podporu nejvíce. Školy zůstávají v Británii otevřené, ale při mimoškolních aktivitách se stejné děti potkávat nesmějí.

"Spousta charit a místních sportovních nebo komunitních klubů funguje velmi podobně jako školy, s prověřenými kvalifikovanými trenéry a mentory, kteří se věnují dětem hodiny po skončení průměrného školního dne. Zdá se být jen málo rozumných argumentů pro uzavření těchto charit a klubů, když školy zůstávají otevřené. Setkávání dětí buď je bezpečné, nebo není," uvedl Coe.

Také v Česku se školy postupně otevírají, ale tělocvik je v nich zakázaný a ani děti, které chodí do školy, nesmějí organizovaně sportovat.

Coe připomněl, že se v létě a na podzim navzdory pokračující pandemii konala řada atletických závodů. Je přesvědčen, že v menším měřítku by je dokázaly bezpečně uspořádat i menší sportovní organizace.

Připomněl, že děti jsou tou nejméně rizikovou skupinou ve vztahu ke koronaviru, a doufá, že britská vláda svůj postoj přehodnotí. "Je to problém, kterým se může a musí rychle zabývat, jinak riskujeme duševní a fyzické zdraví celé generace," dodal.

V Česku je možné podle matice PES spustit amatérské sportovní soutěže bez diváků při přechodu do třetího rizikového stupně.

Aktuálně platí opatření čtvrtého stupně, ale rizikové skóre dnes poprvé kleslo na třetí stupeň. Pokud by se tam týden udrželo, může vláda zmírnit opatření. Zda by se to týkalo i sportu, není jasné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články