Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Začíná světový atletický šampionát. Zazáří Bolt, nebo Gay?

Berlín - Usain Bolt vs. Tyson Gay aneb sprinterský souboj Jamajky proti USA. Na nadcházejícím mistrovství světa v atletice v Berlíně neexistují větší taháky. Loni na olympijských hrách v Pekingu americká sprinterská škola utrpěla debakl a letos tomu možná nebude jinak. Česká atletika má dvaadvacet zástupců a věří v medaile, o něž reálně mohou usilovat obhájci Barbora Špotáková v oštěpu a desetibojař Roman Šebrle a v letošní sezoně ve výborné formě skákající výškař Jaroslav Bába. Česká televize nabídne z atletického šampionátu v Berlíně přímé přenosy na programech ČT2 a ČT4.

Ve sprintu se mohou opět otřásat rekordní tabulky. Bolt se letos s Gayem v závodu nepotkal a jejich vzájemný duel oba dva vyhecuje. Není vyloučené, že modrá dráha olympijského stadionu v Berlíně uvidí rychlejší stovku než tu za 9,69 sekundy, kterou předvedl Bolt loni v Pekingu. Ani na dvojnásobné trati není překonání rekordu vyloučené, k Jamajčanovu maximu 19,30 sekundy se letos Gay dostal na 28 setin a sám Bolt na 29 setin. Závod na sto metrů je na programu hned první víkend s finále v neděli večer. 

Trojnásobný mistr světa Gay má skvělou formu, ale opět visí otazníky nad jeho zdravím. Loni nejel na olympiádu kvůli svalovým potížím, letos ho prý trápí třísla. On sám však tvrdí, že už je všechno v pořádku. "Každý ví, že loni k velkému souboji, nebo jak to chcete nazývat, nedošlo. Letos se na to skutečně těším, věděl jsem, že ho budu prohánět," prohlásil Gay ke svému jedinému soupeři.



Jamajčané budou favority, i když jejich sprinterská škola dostala letos dva políčky. Nejprve zažehnala potíže s dopingem a později na poslední chvíli stáhla vyřazení šesti sprinterů včetně bývalého světového rekordmana Asafy Powella ze šampionátu kvůli tomu, že se nezúčastnili povinného závěrečného reprezentačního soustředění v Norimberku.

Představí se i sprinterky Stewartová a Felixová

Vedle Bolta mají Jamajčané v rukávu Kerron Stewartovou, letos jasně nejrychlejší sprinterku. Málem však přišli o druhou ženu v tabulkách na 100 metrů Shelly-Ann Fraserovou, olympijskou vítězku. Vedle Gaye mají Američané k dispozici Allyson Felixovou, letos jasně nejrychlejší dvoustovkařku a čtyřnásobnou misrtryni světa.

Sledovaná bude tyčkařka Jelena Isinbajevová, která nedávno v Londýně prohrála s Polkou Annou Rogowskou. Její výkonnost letos zdaleka nedosahuje úrovně, aby mohla atakovat svůj světový rekord 505 cm, přesto chce dvojnásobná olympijská vítězka třetí titul za sebou. Čtvrtý titul v řadě na 10 000 metrů chce Etiopan Kenenisa Bekele a má velkou šanci ho získat, protože letos má famózní formu.

Jinak šampionát je kvůli nemocem a zraněním letos ochuzen o účast mnoha atletických hvězd minulosti. Startovat nebudou stříbrný olympijský medailista ve skoku o tyči Jevgenij Lukjaněnko, olympijský vítěz ve skoku do výšky Andrej Silnov, švédská překážkářka Susanna Kallurová, mistryně světa v běhu na 400 m překážek Jana Pittmanová-Rawlinsonová, světová rekordmanka na stejné trati Julia Pečonkinová, olympijský vítěz z Atén v trojskoku Christian Olsson či americká tyčkařka Jennifer Stuczynská.


Čeští atleti spoléhají na Špotákovou a Šebrleho, překvapit však mohou i jiní. Skvělou formu má letos Bába a chce medaili, ve finále by mohl být překážkář Petr Svoboda či finalistka OH na 400 m překážek Zuzana Hejnová. Vynikající formu má dálkař Štěpán Wagner, sekundovat mu bude osmý muž z Atén Roman Novotný. Stálicí je diskařka Věra Cechlová, překvapit by mohla tyčkařka Jiřina Ptáčníková či překážkářka Lucie Škrobáková. 

Šampionát na olympijském stadionu s kapacitou 67 000 diváků bude mít podle dobrých prodejů vstupenek skvělou atmosféru, ale také připomene propagandistickou olympiádu Adolfa Hitlera v roce 1936. Tehdy zazářil americký atlet tmavé pleti Jesse Owens, který získal čtyři zlaté medaile a stal se ikonou tolerance rasismu v nacistické době. Američané budou mít na jeho počest na dresech iniciály J.O.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články