Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z kvalifikace postupují Svoboda a Bába, Cechlová končí

Berlín - Překážkář Petr Svoboda si v dopoledním rozběhu na mistrovství světa v Berlíně bez potíží zajistil postup do semifinále na 110 metrů. Svůj běh společně s Francouzem Garfieldem Darienem vyhrál v čase 13,56 sekundy, přestože prý neběžel úplně naplno. Výškař Jaroslav Bába se musel o postup do finále strachovat až do samotného závěru kvalifikace, neboť třikrát shodil stanovený limit 230 cm. Nakonec obsadil výkonem 227 cm společně s Polákem Sylwestrem Bednarkem dvanácté místo, poslední postupové. Naopak pro diskařku Věru Cechlovou šampionát skončil už v kvalifikaci. Ze tří pokusů ani jednou nepřelétlo její náčiní šedesátimetrovou hranici a musela se spokojit s celkovým 18. místem.

Český rekordman, který musel kvůli svalovému zranění vynechat měsíc z přípravného období, měl tradičně slabší start, od poloviny trati však jasně mířil za postupem. V cíli si dokonce dovolil vítězné gesto a poslal do hlediště polibek směrem k českým fanouškům.

Na času Svobodovi nezáleželo, důležitý pro něj byl postup. V polovině cílové rovinky ale nakopl kolenem překážku, až si sedřel kůži. "To mě trochu rozhodilo, trefil jsem ji hodně," prozradil Svoboda a ukázal krvavý šrám. "Ale nebylo potřeba běžet nadoraz, odpálit tu atomovku ve mně," dodal, že se trochu šetřil.

Svobodu překvapilo, že v rozbězích se neběhaly nijak rychlé časy. Nejlepší byl Maďar Daniel Kiss s výkonem 13,34 sekundy, favorité ale byli pomalejší. "Dá se běžet s každým, ale myslím si, že v semifinále to bude stejně masakr," předpověděl před čtvrtečním během. Finále je pak na programu ještě týž večer.

Američan Merritt nepostoupil, Robles má problémy

Svoboda má šanci dostat se do boje o medaile i proto, že svalové zranění postihlo olympijského vítěze Dayrona Roblese z Kuby a jeho start v semifinále je nejistý. Potíže s kotníkem měl i letos velmi rychlý Američan Aries Merritt, který ze Svobodova běhu nepostoupil. "Já mám ale pořád stejné šance jako předtím," usmíval se český překážkář.

Cechlová nepřehodila 60 metrů

Bronzová medailistka z Helsinek 2005 zahájila soutěž pokusem dlouhým 57,87, který byl daleko vzdálen kvalifikačnímu limitu 61,50. Přestože se třicetiletá vrhačka zlepšila až na 59,52, od postupu ji dělilo více než půldruhého metru. K tomu bylo třeba hodit alespoň 61,08.

Loučení se světovými šampionáty zhořklo domácí veteránce France Dietzschové. Obhájkyně prvenství skončila až za českou reprezentantkou a rovněž bude ve finále chybět. Jednačtyřicetiletá diskařka od Tokia 1991 nechyběla na jediném MS, tituly získala v letech 1999, 2005 a 2007.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články