Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Weltklase plná hvězd – Curych hostí první finále Diamantové ligy

Curych - Polovinu finále letošního ročníku Diamantové ligy uvidí ve čtvrtek Curych a tamní tradiční mítink Weltklasse. Česká atletika bude mít v boji o poslední body do prestižního seriálu čtyři zástupce - odveta za dramaticky prohrané finále na mistrovství světa v Tegu čeká Barboru Špotákovou, v soutěži oštěpařek bude i Jarmila Klimešová, spravit si náladu bude chtít po nevydařeném finále na MS v Koreji překážkářka Zuzana Hejnová a skákat do výšky bude čtvrtý muž šampionátu Jaroslav Bába. Přímý přenos vysílá od 20:00 ČT4 a web sportzive.cz.

Ilustrační foto

Slavný curyšský mítink bude přehlídkou medailistů z právě skončeného mistrovství světa. Z absolutní světové špičky bude chybět pouze Jamajčan Usain Bolt, v závodu na100 metrůale budou na startu všichni tři medailisté z Tegu - Jamajčan Yohan Blake, Američan Walter Dix a Kim Collins z ostrova Svatý Kryštof a Nevis.

Jediným českým atletem, který může vyhrát svou disciplínu v konečném hodnocení seriálu a napodobit tak Špotákovou z minulého ročníku, je Hejnová. Její případný celkový triumf je ale ve sféře takřka vyloučené teorie. Musela by totiž vyhrát v konkurenci mistryně světa Američanky Lashindy Demusové i druhé ženy z Tegu Melaine Walkerové z Jamajky. A navíc další favoritka Kaliese Spencerová by musela skončit nejlépe čtvrtá.

"To je dost nereálné," uznala Hejnová. "Jsem hodně unavená a trochu přesycená atletikou," přiznala po dlouhém cestování do Švýcarska s jedním noclehem v Praze po cestě z Koreje. Vzdát to ale nechce. "Chci se ještě předvést. Snad se to cestování na mně ještě víc nepodepíše, ale o vítězství vůbec nepřemýšlím," přiznala sedmá žena z MS. Mítinkem zakončí sezonu a regenerovat pojede na dovolenou na Filipíny.

Špotáková myslí na světový rekord

Špotáková už loňský triumf nezopakuje, ale může uspět v odvetě s Ruskou Marií Abakumovovou, která ji v Tegu v nesmírně dramatickém finále a hodech na úrovni světového rekordu porazila. Náladu si bude chtít spravit již jistá vítězka Diamantové ligy v této disciplíně Christina Obergföllová z Německa, která odjela v Tegu bez medaile. "Je to určitě pro mě další možnost, jak to Abakumovové vrátit a zase vyhrát," povídala ještě v Koreji Špotáková. "A když jsem viděla svůj nejdelší hod na MS, tak nebyl vůbec technicky ideální. Vím moc dobře, že mohu ještě hodit daleko, klidně atakovat světový rekord," pravila Špotáková ke svému osobnímu rekordu72,28 metru. "I trenér se mnou chce jet," zmínila Jana Železného.

Bába bude mít stejné soupeře jako na MS. Svou dominanci v sezoně může potvrdit Američan Jesse Williams, přes235 cmmá v letošní sezoně skončeno dalších pět výškařů na startu, o celkovém vítězi není zdaleka rozhodnuto. Silní budou Rusové: stříbrný z Tegu Aleksej Dmitrik i olympijský vítěz Andrej Silnov, který se na MS do Koreje vůbec nedostal.

Weltklasse přinese i další taháky - ve skoku o tyči chce ukázat Ruska Jelena Isinbajevová, že i přes porážku v Tegu má dobrou formu, nad vysokými překážkami poběží na MS diskvalifikovaný Kubánec Dayron Robles i lídr sezony David Oliver z USA, či jeho krajan nečekaný mistr světa Jason Richardson. Odveta na čtyřstovce čeká i LaShawna Merritta z USA proti přemožiteli a nejmladšímu mistru světa v historii atletiky Kiranimu Jamesovi z Grenady.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články