Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Wanjiru vyhrál Londýnský maraton, přiblížil se světovému rekordu

Londýn – Keňský běžec Samuel Wanjiru vyhrál prestižní Londýnský maraton. Svým časem 2:05:10 se výrazně přiblížil ke světovému rekordu, v historických tabulkách mu patří sedmý nejlepší čas. V Londýně překonal traťový rekord. Wanjiru tak rozšířil sbírku svých úspěchů, kterým kraluje loňské olympijské zlato. Loňský vítěz, Wanjirův krajan Martin Lel, se letošní účasti a útoku na své čtvrté vítězství den před startem vzdal kvůli zranění kyčle.

Londýn
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Wanjiru, který vloni skončil v Londýně druhý, získal za vítězství prémii 55 tisíc dolarů a dalších 100 tisíc dolarů za překonání Lelova traťového rekordu. S avizovaným útokem na světové maximum Haileho Gebrselassieho neuspěl o 71 sekund, ještě v polovině trati ale vedoucí skupina rekord atakovala nejrychlejším mezičasem v historii (1:01:35). Druhý skončil Etiopan Tsegaye Kebede a třetí doběhl stříbrný medailista z olympiády Džavád Gharíb z Maroka.

Ženské vítězství obhájila šestatřicetiletá německá vytrvalkyně Irina Mikitenková v čase 2:22:11. Stejně jako Wanjiru vyhrála rodačka z Kazachstánu třetí maraton při svém čtvrtém startu. K 55 tisícům dolarů za vítězství přibylo na její konto i dalších 25 tisíc za dosažený čas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články