Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výškařka Hrubá přivezla z MS do 17 let zlato, dospělý šampionát ale vynechá

Praha - Mladí čeští atleti mají za sebou velmi úspěšné období. V Kolumbii vybojovala minulý týden na mistrovství světa do 17 let zlatou medaili výškařka Michaela Hrubá, bronz pak další výškařka Lada Pejchalová. Na juniorském ME pak získal nejcennější kov, hlavně díky skvělému výkonu v disku, také desetibojař Jan Doležal.

Michaela Hrubá
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Doležal překvapil výkonem na juniorském šampionátu ve Švédku i sám sebe. "Rozhodně jsem s tím nepočítal. Odjížděl jsem sice jako tabulkově třetí desetibojař sezony, ale věděl jsem, že soupeři budou silní a dobře připravení. Takže jsem spíš doufal, že by to mohlo cinknout. Věřit ve zlato jsem začal až po disku," uvedl Doležal.

V závěrečné patnáctistovce mohl ještě atakovat metu 8000 bodů, ale těsně neuspěl. "Po disku a oštěpu jsem měl náskok asi 300 bodů, ale už ze mě spadlo takové to závodnické napětí a nejistota, co se kde může pokazit. Do té patnáctistovky jsem šel s tím, že mi stačí neprohrát o víc než o minutu, k čemuž neměl nikdo ze soupeřů šanci se přiblížit. A to už se pak běží špatně," přiznal Doležal.

Je nám líto, video expirovalo.
Doležal: Věřit ve zlato jsem začal až po disku

Hrubá se blýskla na světovém šampionátu do sedmnácti let v kolumbijském Cali, který suverénním způsobem ovládla. "Se zlatem jsem rozhodně nepočítala, spíš v něj jen doufala. Nakonec jsem ale měla ve finále náskok pět centimetrů, takže velká spokojenost," řekla Hrubá.

Mladá výškařka letos také poprvé okusila atmosféru velké seniorské akce, na březnovém halovém mistrovství Evropy v Praze byla osmá. O limit na mistrovství světa do Pekingu ale usilovat nebude. "Peking jsem zavrhla už asi před půl rokem, protože by to bylo velmi fyzicky a psychicky náročné, tedy s ohledem na nabitou příští sezonu. Chtěla bych se nominovat na olympiádu do Ria a hlavně uspět na mistrovství světa do 19 let," vysvětlila Hrubá.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články