Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Výškařka Hrubá měla jediný úspěšný pokus, zlata berou Rusové

Halové mistrovství světa v Birminghamu začalo zostra hned třemi finálovými disciplínami. Jako první z českých reprezentantů vstoupila do šampionátu výškařka Michaela Hrubá. Jenže zapsala jediný úspěšný pokus na výšce 184 centimetrů a skončila v poli poražených na děleném 10. místě. Zlata berou neutrální atleti z Ruska – Maria Lasickeneová a Danil Lysenko. Třetí halový světový titul za sebou v běhu na 3000 metrů získala Etiopanka Genzebe Dibabaová. 

Michaela Hrubá
zdroj: Reuters

Na základní výšce soutěže uspěla Hrubá stejně jako další dvě soupeřky na druhý pokus. Česká reprezentantka, jejíž letošní halové maximum bylo 193 centimetrů, stejně jako většina třináctičlenného startovního pole pak překvapivě ztroskotala už na 189 centimetrech. 

"Už jsem se vlastně trápila celou sezonu, bylo to vidět i na předchozích závodech. Říkala jsem si, že to bude buď, anebo. Buď to vyjde, nebo nevyjde. Každému se to někdy stane, doufám, že jsem si to vybrala do venkovní sezony," prohlásila Hrubá.

Šampionát začal trochu nezvykle – výškaři a výškařky skákali proti sobě ve dvou sektorech a v hale k tomu hrála hudba. "Bylo to trochu zvláštní. Bylo to dělané spíše pro fanoušky než pro závodníky. Podmínky jsme ale měly všechny stejné," podotkla Hrubá.

Ruska závodící v neutrálních barvách Maria Lasickeneová potvrdila roli jednoznačné favoritky a připsala si 38. vítězství v řadě. Jako jediná se přenesla přes dva metry a štěstí zkoušela i na 207 cm.

Čtyři výškařky skočily 193 na druhý pokus. Nejlepší zápis z nich měla Američanka Vashti Cunninghamová, která díky tomu získala stříbro. Bronz vybojovala Italka Alessia Trostová.

V souběžně probíhající mužské soutěži byla sítem výška 225 cm, kterou zdolalo pět z jedenácti účastníků HMS. Nechyběli mezi nimi favorizovaní Katařan Mutaz Issa Baršim a Rus Danil Lysenko. Oba si to pak o zlato rozdali na výšce 236 cm a jako jediný laťku překonal ruský nadějný atlet. Bronz získal Němec Mateusz Przybylko (229).

Dibabaová nedala žádné z konkurentek šanci. Šampionka z této disciplíny ze Sopot a Portlandu, která ještě v roce 2012 vyhrála na HMS v Istanbulu patnáctistovku, nechala jasně za sebou Nizozemku Sifan Hasanovou i domácí hvězdu Lauru Muirovou.

V Birminghamu startuje 23 českých atletů, což je nejpočetnější výprava v historii. Největší nadějí na medaili je koulař Tomáš Staněk, který vede letošní světové tabulky. Na třetí halový světový titul za sebou bude útočit čtvrtkař Pavel Maslák, stříbrnou medaili z patnáctistovky v Portlandu bude obhajovat Jakub Holuša.

Výsledky halového MS v atletice

Muži

Výška: 1. Lysenko (Rus.) 236, 2. Baršim (Kat.) 233, 3. Przybylko (Něm.) 229.

Ženy

3000 m: 1. Dibabaová (Et.) 8:45,05, 2. Hassanová (Niz.) 8:45,68, 3. Muirová (Brit.) 8:45,78.

Výška: 1. Lasickeneová (Rus.) 201, 2. Cunninghamová (USA), 3. Trostová (It.) obě 193, ...10. Hrubá (ČR) 184.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články