Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Výškař Bába skončil pátý, Prorok a Holuša poběží finále

Barcelona - Výškař Jaroslav Bába na mistrovství Evropy v Barceloně medaili nezískal. V dnešním finále, které začínalo v hustém dešti, obsadil páté místo výkonem 226 centimetrů. Medaile visela o tři centimetry výš. Evropským šampionem se stal Rus Alexandr Šustov, jenž překonal na první pokus 233 centimetrů a vyrovnal si osobní rekord. Šestadvacetiletý výškař získal první velký titul v kariéře. Na druhé místo odsunul svého favorizovaného krajana Ivana Uchova, držitel nejlepšího letošního světového výkonu 234 cm skočil 231 cm. Po prvním nezdařeném pokusu na 233 se pustil se Šustovem do souboje na 235, ale na této výšce už nikdo z nich neuspěl. Bronz získal Brit Martyn Bernard.

Rusové v posledních letech vládnou výškařským soutěžím na velkých akcích. Loni na mistrovství světa v Berlíně vyhrál Jaroslav Rybakov, v Pekingu se stal olympijským šampionem Andrej Silnov.

Bába byl zklamaný, protože cítil šanci na úspěch. "Zase páté místo, mrzí mě to," řekl. Stejný výsledek vybojoval loni na mistrovství světa v Berlíně. Tehdy měl ale lepší formu než letos, pravidelně skákal 230. V této sezoně jen jednou skočil 228. "Není to povedená sezona, takže zase na druhou stranu to není tak špatný výsledek," komentoval.


Řady českých finalistů rozšířil Josef Prorok a půlkař Jakub Holuša. Prorok obsadil v semifinále běhu na 400 m překážek díky času 50,13 celkově sedmé místo. Michal Uhlík v boji o postup neuspěl a skončil třináctý za 51,06. "Jsem hrozně šťastný, po vydařeném semifinále jsem o tom snil," uvedl Prorok, který v rozběhu poprvé v životě pokořil hranici 50 sekund. "Semifinále byl můj cíl, ale po tom výkonu jsem doufal, že se to povede," řekl. Dnešní závod rozběhl hodně rychle. "Musím těžit ze své rychlosti, obráceně to je horší," řekl. 

Holuša prošel do finále závodu na 800 metrů časem 1:48,27 jako poslední osmý, přímý postup mu unikl o dvě setiny. Pátý půlkař z halového mistrovství světa v Dauhá držel v cílové rovince dlouho druhé místo, ale na šachovnici neodolal závěru Poláka Marcina Lewandowského a Nizozemce Arnouda Okkena. Ve druhém lehce rychlejším semifinále však Holušův čas za přímo postupující trojicí překonal jen čtvrtý Francouz Hamid Oualich.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články