Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Výškař Bába chce po letech znovu medaili

Praha - Nový kvalitní sparingpartner, lepší životospráva i dobré zdraví mají letos přivést výškaře Jaroslava Bábu opět k medaili na vrcholné akci. Český rekordman se už nebude jako loni sázet, že v sezoně zdolá magickou metu 240 cm, ani nechce zveřejňovat žádná jiná čísla, která by chtěl překonat. Jeho jediným cílem je cenný kov, na který už čeká šest let. Důležité pro něj je, že už se nemusí honit za plněním kritéria na HME. Následující mítinky v Třinci, Hustopečích, Brně, Praze i Bydhošti tak může brát jako přípravu na halový šampionát v Paříži. "Tam chci určitě bojovat o medaili, stejně jako v létě na mistrovství světa v Dauhá," vyhlásil Bába na dnešní tiskové konferenci.

Když v roce 2004 získal bronzovou medaili na halovém mistrovství světa a pak i kov stejné hodnoty na olympiádě v Aténách, hovořilo se o tehdy dvacetiletém výškaři jako o budoucí hvězdě. Jenomže výkonnostní stagnace spojená s častými zraněními ho už od rekordního skoku přes 237 cm v Arnstadtu v roce 2005 neposunula dál. Letošní rok to má ale změnit. "Cítím se daleko lépe, zhubnul jsem čtyři kila, zlepšil jsem životosprávu, mám dobrého parťáka a chci zase medaili," prohlásil výškař.

Zlepšit fyzickou kondici a srovnat si priority v hlavě mu pomohl Peter Horák, nejlepší slovenský výškař s osobním rekordem 230 cm z roku 2007. "Už se mu v posledních letech také úplně nedařilo, tak jsme se dohodli. On má lepší fyzickou kondici, tak jsem se ho snažil dohnat, já mám zase lepší techniku, v čemž se mě zase snaží dohonit on. Pomůžeme si a snad se to projeví," řekl Bába, který má ve své kariéře tak kvalitního parťáka v tréninkové skupině - Jana Janků staršího - vůbec poprvé.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jaroslava Báby

Bába si pochvaluje tahouna Horáka

Fyzickou kondici získal Bába na dvoutýdenních soustředěních ve Špindlerově Mlýně, v Tatrách a na Kanárských ostrovech. Věnoval se také daleko více regeneraci, i díky Horákovi. "Myslí na atletiku čtyřiadvacet hodin denně, dává tomu všechno, má to daleko lépe zorganizované. Já jsem větší lajdák. Zlepšení životosprávy bylo velké plus. Táhne mě," řekl Bába o Horákovi.

Že je Bába dobře připravený, o tom svědčí i první závod a splněný limit 226 cm na mítinku v Ostravě. Lepší začátek sezony už výškař dlouho nepamatuje. A mohlo to být ještě lepší. "230 jsem lehce shodil," řekl Bába.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články