Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Výkon Kratochvílové pod drobnohledem? Evropská atletika chce zkoumat starší rekordy

Lausanne (Švýcarsko) - Evropská atletická asociace (EAA) chce v souvislosti s dopingovými skandály přezkoumat hodnověrnost platných evropských rekordů. Výkonný výbor proto schválil vytvoření zvláštní pracovní skupiny, která by měla analyzovat situaci a dostupné historické prameny a do září předložit EAA návrhy dalšího postupu.

Jarmila Kratochvílová na mítinku v Mnichově
zdroj: ČTK

Podle předsedy EAA Sveina Arneho Hansena by měly být evropské rekordy stoprocentně důvěryhodné. "Bohužel to při pohledu na některé výkony v evropských historických tabulkách není ten případ," řekl norský funkcionář.

Podezření padá především na výkony sportovců z někdejšího východního bloku včetně SSSR a NDR z 80. let. Některé ženské výkony z té doby jsou stále platnými světovými rekordy, mezi nimi i čas Jarmily Kratochvílové 1:53,28 na 800 metrů z roku 1983.

Čeští sportovci drží celkem sedm evropských rekordů, čtyři pod otevřeným nebem a tři halové. V historických tabulkách figurují oštěpaři Jan Železný a Barbora Špotáková, Roman Šebrle, který vede pořadí v desetiboji i halovém sedmiboji, a koulařka Helena Fibingerová. Kratochvílová je evropskou rekordmankou i na 400 metrů v hale.

"Jsem v pravidelném kontaktu s předsedou světové atletiky Sebastianem Coem. IAAF chce toto přezkoumávání sledovat a rozhodne se, zda podobnou akci nespustit i na světové úrovni," uvedl Hansen, jenž je zároveň členem výkonného výboru IAAF. "Je to zjevně problematická a složitá záležitost," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články